Pfff; begrijpt u het nog?

Pfff; begrijpt u het nog?

Het is een bijzonder najaar. Donald Trump weigert toe te geven dat hij de verkiezingen in de USA heeft verloren. We zijn verwikkeld in een ‘economie ontwrichtende’ tweede lock down-light ten gevolge van COVID-19. We weten niet hoe lang dit nog gaat duren en accepteren dat omdat we met zijn allen in de afgelopen decennia de capaciteit van onze gezondheidszorg hebben uitgekleed. Tiger Woods heeft een all time high van 10 slagen nodig om uit te holen op de 12e hole van ‘Augusta’ tijdens de Masters 2020, die, normaliter, in april van ieder jaar worden gehouden en nu in november werden gespeeld. Rare wereld.

In Nederland zitten we voor een verkiezingsjaar. Dan gebeurt er de komende maanden niets baanbrekends meer op wetgevend terrein. Daarover dus even geen zorg. Voor 2021 zijn de kaarten geschud. De derde dinsdag van september ligt al weer enige tijd achter ons. Toch blijft de fiscale wereld verbazen. Zo vinden universiteiten het niet in het belang van de wetenschap dat (parttime) hoogleraren, die verbonden zijn aan een belastingadviesorganisatie, ook wetenschap bedrijven. Zij zouden geen objectieve fiscale mening kunnen verkondigen omdat ze daarmee de belangen van hun cliënten zouden kunnen schaden. Het artikel vermeld niet dat ook een inspecteur/parttime wetenschapper een belang kan hebben bij het verkondigen van een wetenschappelijk standpunt met kleur. Kennelijk worden ambtenaren geacht wel in staat te zijn tot objectiviteit bij het ventileren van hun fiscale standpunten. Hun commerciële evenknieën kennelijk niet. Verschraling van het onderwijs. Studenten hebben juist baat bij docenten die niet alleen de theorie kennen, maar ook weten hoe de buitenwereld functioneert. Dat wordt bij studenten tenslotte, in veel gevallen, hun werkterrein. Rare wereld.

Uit gegevens van de CBR blijkt dat ruim 70 procent van het bedrijfs-leven in ons land bestaat uit familiebedrijven. Daar werkt een kleine 30 procent van alle arbeidskrachten van ons land. Zouden we die fiscaal niet moeten koesteren? We stellen nu vraagtekens bij de rechtmatigheid van de bedrijfsopvolgingsregeling, leggen financieringsmogelijkheden van een directeur groot aandeelhouder bij 'zijn eigen BV' aan banden en willen het inkomstenbelastingtarief van box 2 omhoog brengen. Rare wereld.

Arnold Poelstra is Partner en Belastingadviseur bij EY. EY is een internationaal opererend dienstverlenend bedrijf actief op het gebied van accountancy en belastingadvies.

>
>
>
Boers & Lem
Eurorisk
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
EY