Iets nieuws onder de zon

Iets nieuws onder de zon

Op het ene na het andere dak verschijnen zonnepanelen. Overal in het land zie je de busjes voorrijden, de steigers oppoppen en de installateurs aan het werk gaan die een paar uur later de klus geklaard hebben en wéér een duurzaam dak achterlaten.

Goed bezig dus met zijn allen op de zaak, waar naast ledverlichting, afval scheiden en bedrijfsfruit ook zonnepanelen onderdeel zijn geworden van duurzaam ondernemen. Laat de zon maar schijnen!

Maar: als je iets nieuws onder de zon wilt, kijk dan uit voor de schaduwzijde. Doe je dat niet, kan je dat duur komen te staan.

Voor niets
Bij IJsstadion Thialf* ondervonden ze dat onlangs aan den lijve. Het hele dak daar bestaat uit zonnepanelen, maar de verzekeraar dreigde de schadeverzekering stop te zetten. Sinds eind mei zijn de zonnepanelen uitgezet daar in Friesland.

Gevolg: geen duurzaam opgewekte energie meer, geen lagere rekening maar wel een investering die voor niets is gedaan. De verzekeraar voert slechte schadestatistieken en het gebruikte materiaal op het dak van het ijsstadion aan als reden om niet uit te keren als het misgaat. De panelen uitschakelen was dus de enige optie.

Helemaal vreemd is dat natuurlijk niet: zonnepanelen zijn een extra ontstekingsbron zeker als ze niet goed geïnstalleerd zijn. Als het dak waarop ze geplaatst zijn brandbaar is, levert dat een extra risico op, net als de omvormers als deze niet goed geventileerd worden.

Richtlijnen
De bond van verzekeraars heeft een aantal aandachtspunten opgesteld waardoor het risico op brand of andere schade kleiner wordt. Ook is er een gezamenlijke nieuwe norm opgesteld door verzekeraars en de installatiebranche zodat zonnepanelen goed en veilig op daken kunnen worden geplaatst en bedrijven eventuele schade wel op de verzekeraar kunnen verhalen.

Deze informatie hadden ze in Friesland vast graag eerder gekregen… Gelukkig lees jij het in je eigen TOM-magazine wél vooraf.

Graag gedaan!

De risicoverbeteraars van Eurorisk kunnen risico’s op een zeer begrijpelijke manier uitleggen en heldere adviezen geven. Goed inzicht leidt immers tot bewuste en dus betere verzekeringskeuzes!

*Bron: Heerenveense Courant

Martin Klinker,
Directeur van EURORISK

>
>
>
EY
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Eurorisk