Borrel op, laat je rijden

Borrel op, laat je rijden

Forse overtreding, rijontzegging en verzekering; hoe zit dat eigenlijk?

Stel je overtreedt de wet een keer fors. Je rijdt meer dan 50 kilometer per uur te hard of bij een blaastest word je betrapt met te veel alcohol op achter het stuur. Wat dan?

De consequenties laten zich moeilijk raden. Een rijontzegging en een (forse) boete vallen je minimaal ten deel. Kortom: een strafrechtelijk akkefietje met vervelende gevolgen.

Maar hoe zit dat nu met jouw verzekering? Moet je dit melden? Antwoord: ja.

Stel je koopt een andere auto of je wilt een verzekering aanpassen of afsluiten, ben je verplicht te vertellen dat je een rijontzegging hebt gehad!

Je verzekeraar beoordeeld welke consequenties dit voor jou gaat hebben. De afdeling Speciale Zaken van de verzekeraar bepaalt of de verzekering al dan niet wordt voortgezet en zo ja onder welke voorwaarden. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: non-acceptatie, een hogere premie, beperking van de dekking en/of een hoog eigen risico. In positieve zin, wegen een ‘gunstig schadeverleden’ en de duur van je verzekering bij de maatschappij mee.

Accepteert je huidige verzekeraar je niet meer en kun je ook niet bij een ander terecht, dan kun je alleen nog aankloppen bij De Vereende; een verzekeraar voor ‘bijzondere risico’s’. Een torenhoge premie, depotstorting en een beperkte dekking vallen je dan ten deel. Niet echt iets om blij van te worden dus. En je zit er jaren aan vast.

Een strafrechtelijk verleden achtervolgt je ongeveer 8 jaar! Het is dus niet zo dat je na je ontzegging en boete ‘klaar’ bent.  Mocht je een strafrechtelijk verleden niet melden of geen volledige openheid van zaken geven dan zal de verzekeraar de aanvraag of wijziging niet accepteren. Door de informatiesystemen wordt verzwijging absoluut ontdekt. Je naam wordt bovendien in het Centraal Informatie Systeem geregistreerd. Hier kun je bij het aanvragen van andere verzekeringen dan ook al gauw 5 jaar veel last van hebben naast eerdergenoemde termijn van 8 jaar.

Liever rustig rijden dus en na een borrel gewoon in een taxi stappen! En denk aan je snelheid!

De risicoverbeteraars van Eurorisk kunnen risico’s op een zeer begrijpelijke manier uitleggen en heldere adviezen geven. Goed inzicht leidt immers tot bewuste en dus betere verzekeringskeuzes!

Martin Klinker,
Directeur EURORISK

>
>
>
Westerhuis Verhuur
EY
Eurorisk
Boers & Lem
Jongbloed