Oude meuk is leuk

Oude meuk is leuk

Ons mooie Twente is door het demissionaire kabinet aangewezen als één van de regio’s die moeten groeien. De grote vraag daarbij is hoe we die groei moeten realiseren, want deugdelijke plannen liggen niet op tafel. Als geboren en getogen Tukker ben ik trots op mijn regio en voor economische groei, maar wel met behoud van de natuurwaarden.

In Twente hebben we te maken met een aantal factoren die nu al zorgen dat het wringt: de kwetsbare natuur, de infrastructuur die vast loopt, het gebrekkige openbaar vervoer. Ik heb er dagelijks mee te maken dat er in de driehoek Enschede-Hengelo-Oldenzaal nauwelijks een fatsoenlijke kavel beschikbaar is voor ondernemers die willen uitbreiden of vernieuwen. Er is eenvoudigweg geen plek meer op bestaande bedrijventerreinen.

Procedures om nieuwe terreinen aan te wijzen kosten jaren en staan haaks op de wens om te wonen, werken en recreëren in de mooie groene ruimte die we hier hebben. Enerzijds willen we met de mooie hoogwaardige en internationaal opererende, technologische bedrijven die we hier hebben ervoor zorgen dat we talenten voor onze regio behouden, maar anderzijds is er geen plek voor de huisvesting van expats en de hard nodige arbeidsmigranten.

Er is een grote vraag naar bedrijfshallen met kantoren en terrein eromheen en als er wat wordt aangeboden, is het zo weg. Plek voor nieuwbouw is er nauwelijks. De rente is dan wel gestegen, maar nog steeds relatief laag. Niet alleen wij, maar alle makelaars hebben hier last van.

Daarom moeten we creatiever omgaan met wat we hebben: oude meuk is leuk! Dus herstructureren en transformeren waar het kan. Zowel voor bedrijven op bestaande bedrijventerreinen als voor de woningmarkt. De jonge generatie heeft met het beperkte aanbod en de gestegen prijzen nauwelijks kans een woning te kopen.

Daarom moeten er inventieve oplossingen komen. Een mooi voorbeeld is de oude MTS, het Hofstedecollege in Hengelo. De technieklokalen worden omgebouwd naar kleine duurzame en betaalbare appartementen voor starters.

Zet dus als gemeentes in op combinaties van wonen en werken en kijk nog meer naar het transformeren van bestaande locaties. Dan draagt dat een steentje bij aan de miljoen woningen die we naar verluidt in Nederland nodig hebben.

>
>
>
Elferink & Kortier