Lentekriebels

Lentekriebels

Na een korte wintersportperiode in eigen land, worden de dagen gelukkig weer langer en gloort er licht aan het einde van de corona-tunnel. Overal om mij heen zie ik ondernemers in beweging komen en wordt de zonnebril alvast uit de kast gehaald voor de lentezon. Het begint te kriebelen en dat is niet meer dan logisch.

De Twentse vastgoedmarkt voor commercieel onroerend goed werd het afgelopen jaar flink opgeschud. Zo lieten de online bestedingen de vraag naar bedrijfsruimte fors stijgen en zitten de meeste magazijnen tot aan de laatste palletplaats vol. Extra magazijnruimte is nauwelijks beschikbaar. Ook in de sterk ontwikkelde (maak)industrie zien wij een grote vervangings- en uitbreidingsvraag.

Corona had een ander effect op de kantorenmarkt. Met name de grote corporates zijn echt aan het nadenken over de vraag hoe hun kantoor er in de toekomst uit moet zien. Blijft het kantoor een plek om meters te maken of wordt het alleen nog een plek waar je heen gaat om te brainstormen en elkaar te ontmoeten? En hoeveel vierkante meter heb je dan nog nodig? We verwachten overigens dat deze ontwikkeling voor het MKB in Twente minder extreem zal zijn dan landelijk. In onze regio vormt het kantoor namelijk nog steeds de basis voor zowel ondernemers als hun medewerkers. Dit komt onder andere omdat zij vaak relatief dicht bij hun kantoor wonen, in tegenstelling tot andere regio’s in Nederland.

Maar de grootste uitdagingen en kansen liggen in de stadscentra. Zodra winkels en horeca opengaan, zal iedereen massaal de stad induiken voor wat gezelligheid. Tegelijkertijd zullen online webshops onverminderd populair blijven. In combinatie met het straffe jaar dat menig ondernemer achter de rug heeft, is er grote zorg dat de leegstand in stadscentra (verder) toeneemt. Het is daarom van groot belang dat ondernemers, verhuurders, financiers en overheden hun krachten bundelen om de binnensteden krachtig en vitaal te houden. Denk aan bestemmingsfunctiewijzigingen en transformaties die de leefbaarheid en uitstraling van de stad vergroten. Zoals de transformatie van winkels in woningen. Zo doen we gelijk wat aan het nijpende woningtekort. Ik zou zeggen: geef toe aan de lentekriebels, maak plannen en bespreek ze eens met anderen. Nu is de tijd!

Bart Wientjes is partner van Boers & Lem Vastgoedconsultants

>
>
>
Boers & Lem
Eurorisk
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
EY