Koffiedik kijken

Koffiedik kijken

De afgelopen jaren groeiden in het vastgoedlandschap de bomen tot in de hemel. Voor beleggers die toegang hadden tot het geld was het goed zaken doen. De rente was immers laag en de prijzen van vastgoed waren gunstig. Die prijzen zijn inmiddels flink gestegen. En met de vastgoedcrisis van enkele jaren geleden nog vers in het geheugen, wijzen veel mensen nu op een naderende prijscorrectie in het vastgoed.

Nou is de toekomst altijd een beetje koffiedik kijken. Maar de huidige situatie laat een ander beeld zien dan de voortekenen van de vorige vastgoedcrisis. Ik denk dan ook niet dat er een crisis op stapel staat in het commerciële vastgoed. Die gedachte baseer ik op drie signalen uit de markt.

Signaal 1: lessons have been learned. Vastgoedfinanciers zijn er goed in om lering te trekken uit het verleden. De lening ten opzichte van de waarde van het vastgoed, de zogeheten loan to value, ligt een stuk lager dan destijds. Vastgoedfinanciers verlangen nu bovendien een aflossing die de hoogte van de lening steeds verder verlaagt. En dit is weer gunstig voor de loan to value-ratio. Daarbij komt dat de rente sowieso zeer laag is en het ligt niet in de lijn der verwachting dat deze snel gaat stijgen.

Signaal 2: in de afgelopen jaren is er een duidelijke kentering zichtbaar op de gebruikersmarkten. Waar vroeger de leegstandratio’s van kantoren en winkels erg hoog waren en de woningen niet verkocht werden, zien wij momenteel nagenoeg overal krapte. De prijzen stijgen nog steeds en makelaars beklagen het tekort aan aanbod.

En als laatste signaal 3: de wereld is niet meer dezelfde. Kijkend naar de demografische factoren zien we dat Nederland blijft groeien. De omvang van de huishoudens verandert, mensen leven langer en willen meer recreëren. Dat betekent dat de behoeften veranderen en het einde van de groei nog niet in zicht is. De leegstand die de vooravond van de vorige crisis kenmerkte, is dus ook op de langere termijn niet te verwachten.

Kortom: wij zijn positief gestemd en adviseren u graag hoe u uw vastgoedinvestering optimaal kunt laten renderen. Het liefst onder het genot van een lekker kopje koffie.

Henri Boers,
Directeur Boers & Lem

>
>
>
Boers & Lem
Jongbloed
EY
Eurorisk
Westerhuis Verhuur