Heeft u de gok al gewaagd?

Heeft u de gok al gewaagd?

Enkele maanden geleden was hét gespreksonderwerp van de dag niet de politiek of het voetbal. Het was zelfs niet het weer. Nee, het ging over coins: of je ‘erin’ zat en zo niet, hoe je eraan kon komen. Want wie wilde daar niet bij horen?

Nu hoor ik er niemand meer over en áls erover gesproken wordt, dan stokt het gesprek al snel. Dat zal vast een reden hebben. Zelf voel ik grote weerstand opkomen als het erom gaat geld te stoppen in iets waarvan alleen al de naam erg vaag is: cryptocurrency.

Misschien spreekt de wereld van het vastgoed me daarom wel zo aan. Vastgoed is eigenlijk vrij simpel. Vastgoed bestaat, net als bij cryptocurrency, uit verschillende segmenten en producten, maar is een stuk concreter. U kunt investeren in woningen, winkels, bedrijfshallen en kantoren. Een groot voordeel van vastgoed ten opzichte van cryptocurrency is dat u niet alleen kans heeft op indirect rendement, maar in elk geval direct rendement kunt krijgen door het ontvangen van huur. Misschien wat minder spannend dan de volatiele cryptomarkt, maar een passief inkomen waar u op kunt rekenen is altijd een prettig gegeven.

Naast dat prettige directe rendement kunt u zelf invloed uitoefenen op de waarde van uw pand. Bijvoorbeeld door middel van een goede optimalisatie van de huurcontracten of door het pand goed te onderhouden dan wel te verduurzamen voor de toekomst. In Twente zit u bovendien goed. Terwijl de vastgoedmarkt in de Randstad lichtelijk overspannen raakt, is er in Twente nog volop ruimte voor groei. Enschede is in bloei en investeerders kunnen hier betere directere rendementen krijgen dan in bijvoorbeeld Nijmegen of Groningen. De prijzen in Enschede zijn in de diverse vastgoedsegmenten zelfs alweer gestegen en hier profiteren ook de andere plaatsen in Twente van.

Heeft u zelf weinig verstand van vastgoed? Dat hoeft geen belemmering te zijn. Er zijn vele, goed opgeleide vastgoedprofessionals en vele vastgoedbedrijven in deze regio die u van advies kunnen voorzien of u zelfs helemaal kunnen ontzorgen. En als dat goed gaat, dan is er ruimte genoeg om eens een gokje te wagen met wat coins. Want laten we eerlijk wezen: een leven zonder risico’s is tenslotte ook maar saai.

Henri Boers MSc REV RT is directeur van Boers&Lem Vastgoedconsultants

>
>
>
Eurorisk
Boers & Lem
Jongbloed
EY
Dijks Leijssen