Verzin een titel

Verzin een titel

Verzin een goede titel

Tot wanneer wil je werken? Wil je een wereldreis maken? Welke zorg wens je later? Al deze zaken kosten geld en het loont dus de moeite om je toch eens te verdiepen in een aantal papieren die je vaak ongezien ergens op zolder hebt opgeborgen. Zeker in een tijd waarin de overheid steeds minder regelt.

Als je deze papieren hebt uitgezocht, kun je aan de slag met de financiële planning voor later. Aan de hand van een drietal simpele stappen kun je dit makkelijk zelf doen.

Stap 1: Wat is je pensioenbehoefte?

Vertaal je huidige maandlasten eens naar de toekomst. Welke uitgaven zul je dan extra (willen) maken en welke maandlasten worden minder. Denk ook na over welke leefstijl je dan wilt hebben. Maak zo een ruwe begroting.

Stap 2: Wat is je pensioenopbouw?

Pensioenopbouw bestaat uit drie pilaren: Pilaar 1 is je AOW; Pilaar 2 is je pensioen die je bij een werkgever hebt opgebouwd; Pilaar 3 is wat je zelf gereserveerd hebt in de vorm van lijfrente en/of banksparen. Bekijk wat je momenteel hebt opgebouwd. Voor Pilaar 1 en 2 kun je dit heel eenvoudig doen door in te loggen op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kun je ook je pensioenbedragen in netto maandbedragen opvragen. Schrijf deze bedragen op en eventueel ook die van je partner. Voor een inschatting van Pilaar 3 heb je gegevens van je adviseur of van je bank nodig. Van hen krijg je elk jaar een opgave van het gespaarde kapitaal. Hierop staat ook de verwachte eindopbrengst. Je adviseur kan dit vertalen naar een verwachte netto maanduitkering.

Stap 3: Pensioenoverschot of Pensioentekort

Wanneer je de pensioenbehoefte aftrekt van de pensioenopbouw, kun je bekijken of je een pensioenoverschot of pensioentekort hebt. Als je een pensioentekort hebt, heb je misschien nog andere spaartegoeden om dit tekort aan te vullen. Zo niet, dan moet je aan de bak en deze spaarpot vanaf nu aanleggen. Heb je een pensioenoverschot, durf dan ook groter te dromen. Bijvoorbeeld over eerder stoppen met werken of parttime werken.

Hulp nodig bij het uitzoeken van de papieren en de financiële planning? De pensioenverbeteraars van Eurorisk kunnen samen met jou alles begrijpelijk in kaart brengen en helder advies geven. Want goed inzicht leidt tot bewuste en dus betere keuzes!

PS. Verzin een passende titel boven deze column en mail deze naar pensioen@eurorisk.nl. De bedenker van de beste titel, wint 2 uur gratis financiële planning.

>
>
>
EY
Jongbloed
Dijks Leijssen
Boers & Lem
Eurorisk