Tragedy of the Commons

Tragedy of the Commons

Twee weken geleden keek ik met toenemende verbazing naar de verkiezingsuitslagen van de Provinciale Staten. Naar mate de avond vorderde werd steeds meer duidelijk dat we midden in klimaatverkiezingen beland zijn. Een soort hedendaagse variant van: ‘Wilt u meer,…

 of minder CO2’.

U mag best van mij weten dat ik mij ernstig zorgen begin te maken over de werking van ons democratische systeem. Tijdens de debatten voorafgaand aan de verkiezingen bleek ook al openlijk dat Forum voor Democratie de Klimaatwet via de Eerste Kamer, door middel van het misbruiken van de Provinciale Staten verkiezingen, om zeep wil helpen. Ter afwending van dit dreigend onheil leverde dit ook Groen Links veel stemmen op. Zo waren wij op woensdag 20 maart getuige van onze eerste Nederlandse (Anti-)Klimaatverkiezingen. Chapeau!

Of likken we nu onze wonden van een koopkrachtdiscussie? En betreft dit een zogenaamde Tragedy of the Commons, vertaald een ‘Tragedie van de Meent’. Het extra toevoegen van koeien door één boer op een gemeenschappelijk stuk grond (meent) levert één boer voordeel op, terwijl het collectief minder opbrengst heeft en (milieu)schade. Denk hierbij ook voorheen aan het leegvissen van de zee door de grootst mogelijke vissersboten.

De meeste Nederlanders zijn geschrokken van de fors gestegen energierekening in januari, het gasloos moeten nieuwbouwen en wat zoal nog meer op ons pad komt aan energiemaatregelen. Dit allemaal besloten en vastgelegd in de Klimaatwet en in ons regeerakkoord. Ondanks dat we (bijna) allemaal beseffen dat de aarde opwarmt en dat we iets moeten doen om minder fossiele brandstoffen te verstoken, kiezen we uiteindelijk toch voor onze individuele portemonnee boven het oplossen van het mondiale klimaatprobleem. Naast het feit dat ik het erg spijtig vind dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten misbruikt is om landelijke politiek te bedrijven. Even eerlijk: ‘Weet u wat uw gekozen partij wil bereiken met uw stem binnen de provincie Overijssel?’.

In 2030 zullen de kranten niet ‘Klimaatdoelen behaald’ koppen, eerder ‘Uil van Minerva uitgestorven door Pyrrusoverwinning in 2019’. Zonder hierbij de onheilsprofeet te zijn moeten wij nu in actie komen om onze ecologische footprint kleiner te maken. Deze verkiezingsuitslag zorgt helaas voor vertraging en nieuwe verdeeldheid. Ik wil u uitdagen in de spiegel te kijken en bij te dragen wat u kunt doen, door uw bedrijf/woning te isoleren, Led verlichting te instaleren of wellicht elektrisch te gaan rijden.

CO2 besparing door eigen initiatief voelt ook beter, een schrale troost! Succes!

Norman Smit

Directeur BMD Advies

>
>
>
Eurorisk
Boers & Lem
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
EY