Beste Ondernemer Gijs Westerbeek

Beste Ondernemer Gijs Westerbeek

In dertien jaar stampte Gijs Westerbeek Adwise uit de grond. Het Almelose ‘full service digital bureau’ verwierf een grote naam, werd succesvol en staat op het punt een volgende stap te maken. Zonder slag of stoot is het niet gegaan. Het bedrijf had en heeft weliswaar de wind in de rug, maar het heeft de Twentse Ondernemer van het Jaar 2018 ook wijze lessen opgeleverd. “De belangrijkste lessen heb ik verworven tijdens mijn sabbatical vanaf oktober vorig jaar.”

Met een afgeronde HBO-studie commercieel technische bedrijfskunde, differentiatie bouwmanagement stapte Gijs Westerbeek de bemiddelingswereld in en kwam bij detacheringsbedrijf Continu als projectcoördinator. “Ik was daar goed in, had in een paar jaar tijd 55 mensen aan het werk. Van bouwkundig tekenaars tot architecten en projectmanagers, die werkten aan projecten van vele miljoenen. Mensen bemiddelen en inspireren, ik vond het fantastisch. En zeker bij Continu. Dat bedrijf heeft mij enorm geïnspireerd.”

Champions League spelen

Toch bleef hij niet. Samen met Jeroen ter Laak waren er in de avonduren de interesse en passie voor internetmarketing. “Als fervent windsurfers en kiters hadden we zelf al een marktplaats voor kitespullen. Samen met onze eerste werkervaring op het gebied van websiteontwikkeling, e-mailmarketing en zoekmachinemarketing ontstond het idee om zelf een internetmarketingbureau te starten. Wel vanuit een andere gedachte, bijvoorbeeld dat het niet erom gaat of je goed gevonden wordt, maar dat je meer leads en dus meer omzet genereert met de juiste online inspanningen. Maximaal online rendement noemden we dat vroeger.” Het werd de geboorte én het succes van Adwise, zegt hij: “Daarmee zijn we nog steeds onderscheidend. Er zijn van oudsher wel webbouwers, SEO-bureaus, reclamebureaus, etcetera en die kruipen ook dichter naar ons toe. Maar die visie dat het echt gaat om het resultaat, impact voor de business van de klant, dat zit vaak niet in hun cultuur.” “We wilden vanaf de start Champions League spelen. Een van de allerbeste zijn in Nederland en meedoen op internationaal niveau. Hiervoor heb je de allerbeste mensen nodig, die je steeds weer perspectief en grotere uitdagingen moet kunnen bieden. We investeren tien procent van onze tijd in ontwikkeling en innovatie en lopen mede daardoor voorop in de markt en kunnen het verschil maken voor de klant.”

Verschil maken

De tijden dat Westerbeek en co-founder Ter Laak samen een VW Golf deelden zijn voorbij. Er is nu naast het hoofdkantoor in Almelo een tweede vestiging in Utrecht.  “We hebben nooit acquisitie hoeven doen, door van klanten ambassadeurs te maken en zelf goed vindbaar te zijn.” Adwise staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk, zegt Westerbeek: “Technologie, waaronder Artificial Intelligence, gaat de wereld continu veranderen. Het zal geheel nieuwe mogelijkheden en ervaringen bieden, zowel voor ons als voor onze klanten. Het dwingt organisaties te transformeren en in te spelen op nieuwe toepassingen en businessmodellen waarmee het verschil gemaakt kan worden ten aanzien van bestaansrecht en groei.”

Global Display Innovation Award

De ontwikkeling als agency, de expertise, een indrukwekkende innovatie en de digitale impact voor omnichannel-spelers in de retail was voor Google vorig jaar aanleiding om Adwise te belonen met de Global Display Innovation Award: de Oscar binnen de digitale branche. Daarna volgde er een sabbatical. Na 12,5 jaar hard werken was het tijd om even afstand te nemen, aldus Westerbeek: “Enerzijds om de batterij weer op te laden, anderzijds om onze nieuwe senior managementstructuur te laten settelen. Die afstand heeft mij veel inzichten opgeleverd. Privé, dat ik achteraf te hard gewerkt heb en misschienwel roofbouw op mezelf heb gepleegd. Zeker in combinatie met een gezin met jonge kinderen. En zakelijk, teveel ‘in’ de operatie en betrokken bij alles. Dat kan gewoon niet meer in de huidige omvang.”

Bestuurdersfunctie

“Ik probeer het bedrijf nu op een andere manier aan te sturen. Letterlijk besturen, maar nog wel altijd begaan met onze medewerkers en klanten.” Niettemin, zijn passie voor ‘digital’ zal altijd blijven. En meer vanuit een bestuurdersfunctie wil hij Adwise het volgende decennium inloodsen. Ja, met meer internationalisatie, een nieuwe visie en strategie. Een ondernemer zijn die vrijheid geeft, maximale support biedt en de mensen bindt en in hun kracht zet, zegt Westerbeek tot slot: “We hebben nooit vanuit winst gedacht maar wilden het mooiste bedrijf zijn. Betekenisvol, de klant laten groeien, gave dingen doen.”

>
>
>
Boers & Lem
Eurorisk
EY
Jongbloed