“Wij bieden ondernemers een podium”

“Wij bieden ondernemers een podium”

Marco Behrens van FC Twente

Marco Behrens heeft als Manager Commerciële Zaken van FC Twente in de afgelopen jaren alles meegemaakt. Hij ontkwam niet aan dieptepunten maar genoot, net als iedereen die de club een warm toedraagt, ook van de hoogtepunten. En nog altijd geniet hij van de dynamiek van FC Twente, waar hij voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de inkomsten. “Het lijkt allemaal leuk voor de buitenwereld, maar er moet geld worden verdiend.”

In 2002 werd Marco Behrens binnengehaald bij FC Twente. Destijds door Herman Wessels, die in de bankman wel een commercieel manager zag. De club was hem zeker niet vreemd, vertelt hij: “Ik werkte bij de ING bank, maar was betrokken bij FC Twente omdat ik elftalleider was van de C1. De tijd dat Erik ten Hag hoofd opleidingen werd. Een mooie periode, we speelden landelijk en als elftalleider ben je ‘one of the guys’, een vertrouwenspersoon’. Met sommige spelers heb ik trouwens nog altijd contact.” Na twee jaar maakte hij de overstap van gras naar kantoorvloer. “Het stadion had toen 13.500 zitplaatsen en nauwelijks skyboxen. Het was de periode dat Joop Munsterman een stip aan de horizon plaatste. Bijvoorbeeld met ‘FC Twente in de steigers’. Het was een dynamische tijd maar dat is het nog steeds: elke dag is hier anders. Dat maakt het werk ook zo leuk.”

Bijzonder uitzicht

Het kantoor van Behrens biedt een riant uitzicht op het veld. Toch ziet hij het niet als een privé-skybox: “Nee, tijdens de thuiswedstrijden gaan de rolgordijnen dicht. Maar op werkdagen is het wel een bijzonder uitzicht ja. Alleen gebeurt er weinig natuurlijk.” Dat geldt niet voor alle activiteiten in en om De Grolsch Veste, want als Betaald Voetbal Organisatie is FC Twente een bedrijf, zij het met een bijzondere kernactiviteit. “En als bedrijf moet er geld worden verdiend. Leuk, een voetbalclub, maar de begroting moet natuurlijk wel kloppen.” In dat opzicht biedt FC Twente voor een Manager Commerciële Zaken op z’n zachtst gezegd volop uitdagingen en Behrens is realist genoeg om te beseffen dat die groot zijn. Dat begon al toen in 2003 toen een faillissement dreigde. “Van in de steigers ging het naar uit de steigers. De Supportgroep kwam er om FC Twente financieel bovenop te helpen. Je zag toen dat de loyaliteit met de club enorm groot is. En dat geldt nog steeds: de Noabers en de Ambassadeurs die twee jaar geleden zeven miljoen bijeenbrachten, dat door Reggeborgh vervolgens werd verdubbeld. En ook mag je de loyaliteit van de supporters niet vergeten. Daar moeten we met z’n allen enorm trots op zijn, het is hartverwarmend. Waar het aan ligt? Tja, deze regio is trots op de club. Het is het gevoel van ‘we laten ons niet in een hoekje drukken’. We hebben 29 supportersverenigingen, waarvan zelfs twee in het buitenland.

In de voorverkoop zijn er weer 18.500 seizoenkaarten verkocht. ‘Twente is van ons en wij blijven’, dat is het gevoel. Twee jaar geleden tijdens de degradatie heeft Pure Energie het sponsorcontract opengebroken en verlengd, businessclubleden bleven de club trouw en skyboxhouders hielden hun skybox aan. Dat was een prachtig signaal aan iedereen, het tekent de positie van FC Twente in de regio.”

Businessconcepten

Voetbal is voor het grootste deel emotie. Maar Behrens kan zich daar in zijn dagelijkse werk niet door laten leiden. Met zijn team is hij voor alle commerciële zaken verantwoordelijk: “Van ticketverkoop tot skyboxen, sponsoring et cetera. Nee, niet voor de aankoop van spelers. Dat is een andere verantwoordelijkheid. Kan ook niet trouwens want ik heb wel een mening over, maar geen verstand van voetbal…” Inkomsten voor het bedrijf komen vanzelfsprekend uit de kaartverkoop, maar ook via de sponsoring, de skyboxen en tal van events die in De Grolsch Veste worden gehouden. “We zijn altijd vernieuwend geweest. We hebben nieuwe businessconcepten ontwikkeld, zoals Cook & Play. Concepten die door collega’s Betaald Voetbal Organisaties werden overgenomen. Altijd leuk. Dan weet je dat je op de goede weg bent. We zijn nu nog steeds altijd op zoek naar nieuwe initiatieven en samenwerkingen met partners en verenigingen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld een nieuwe actie aan het voorbereiden met Jumbo-supermarkten. Voor ondernemers bieden wij een podium om te kunnen netwerken. We hebben daar maatwerkpakketten voor want een bord langs de lijn is mooi maar dan heb je nog geen contact met andere ondernemers”, aldus Behrens: “In het kader van meer mogelijkheden om te ondernemen zien we dat de beide businessclubs TOS en Gouden Talenten steeds meer gaan samenwerken. Een mooie en positieve ontwikkeling. De tijd van hokjes denken is voorbij; dat hebben het Noaberschap en Ambassadeurschap wel aangetoond. De Gouden Talenten is drie jaar geleden verhuisd naar de andere kant van het stadion, naast de TOS. Je wilt ondernemers namelijk met elkaar in contact brengen, de mogelijkheid geven om te netwerken. Wat wij als FC Twente niet kunnen doen is de prijs bepalen, maar we kunnen de ontmoeting wel organiseren.”

Zichtbaar zijn

Voetbal blijft voor ondernemingen een mogelijkheid om de naamsbekendheid te vergroten. Via LED-boarding, zodat het bedrijf prominent in beeld komt bij sportuitzendingen. “Dan heb je landelijke exposure, maar dat is niet voor iedere ondernemer van belang. Je moet je afvragen wat je doelstelling is, hoe wil je zichtbaar zijn. Dat kunnen wij bij FC Twente op verschillende manieren invullen. Daarom hebben we voor iedere ondernemer, of het nu de bakker om de hoek is of een multinational, een sponsorpakket. Van losse arrangementen tot een skybox voor een wedstrijd. We hebben een voetbalforum waar je relaties voor kunt uitnodigen en Cook & Play. Talloze mogelijkheden en concepten.” Met als toegevoegde waarde altijd weer de emotie die nu eenmaal aan voetbal kleeft. Privé merkt hij dat ook: “Iedereen denkt dat je dan alles weet en hoort uit de catacomben. Dat is natuurlijk niet zo, maar op verjaardagen, tja, dan krijg ik de vragen natuurlijk.”

Met de komst van de nieuwe trainer Ron Jans en technisch directeur Jan Streuer is Marco Behrens ingenomen: “Ze zijn open en benaderbaar, begrijpen dat er buiten het voetbal ook andere zaken belangrijk zijn. Dat is met andere trainers wel eens anders. Kijk, we moeten niet vergeten dat de club voor veel mensen

>
>
>
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
EY
Eurorisk