Werken en vergaderen in het klooster

Werken en vergaderen in het klooster

“Er is meer dan succes en carrière”

Deze tijd vraagt veel van mensen. Thuiswerken, het missen van sociale contacten, ongerustheid; het leidt niet zelden tot stress. Uit onverwachte hoek komt hulp: de Zusters van Denekamp stellen hun klooster ter beschikking om te werken en te vergaderen. In alle rust en met een deken van spiritualiteit wordt nieuwe energie aangeboord. Want, zo luidt het credo: uit rust komt kracht.

“We zien dat mensen last hebben van de huidige situatie. Psychologische problemen. Thuiswerken, de kinderen niet naar school, geen ontmoetingen met collega’s. En binnen het gezin zijn privé en werk steeds moeilijker van elkaar te scheiden. Dan moet je even uit je eigen omgeving stappen, de rust nemen om tot jezelf te komen. Dat is heel belangrijk”, vertelt zuster Christella, een van de 52 zusters die het Franciscaner klooster, net even buiten Denekamp, bewonen. Ooit was dat anders toen er nog 650 zusters woonden, die zich tot in de verre omgeving inzetten voor de verzorging van armen en zieken. Conform de leer van Franciscus van Assisi, die ook in deze tijd niet aan kracht heeft verloren. Want hoewel de zusters niet meer zoals vroeger complete ziekenhuizen draaiende houden, zorg voor de medemens blijft. Die zorg komt nu tot uiting door flexibele werkplekken aan te bieden, zegt Ellen Vollenbroek, algemeen manager van de Sint Nicolaasstichting: “Maar dat is niet het enige: in ons Franciscushuis.In dit ontmoetingshuis hebben we alle ruimte voor retraites, bezinningsdagen en meditatie, vergaderingen en cursussen.”

Nieuwe energie 

Het klinkt als een verdienmodel maar daar is volgens zuster Christella geen sprake van is: “We maken er geen winst mee. Belangrijk is dat wij gasten de rust willen laten ervaren en nieuwe energie opdoen; dat kun je niet kopen bij de bank. Mensen hebben rust nodig, zeker nu. Als Franciscanessen moeten wij de noden van mensen beantwoorden.” Het initiatief voor de flexwerkplekken is genomen vanwege de Covid-pandemie, zegt zuster Christella: “We merkten dat er behoefte is om een dag, soms meerdere dagen, in alle rust te kunnen werken. Thuis word je afgeleid. Hier kun je ongestoord werken.”

En zoals gezegd biedt het Franciscushuis nog tal van andere faciliteiten: er zijn hotelkamers, voor bijvoorbeeld een retraite. Daarnaast zijn er ruime, volledig ingerichte vergaderzalen met uitzicht op de kloostertuin. Niet alleen maar om nieuwe ideeën en inspiratie krijgen, zegt zuster Christella. “We blijven een klooster en ja, dan kom je hier zusters tegen op de gang. Dat is een bijzondere ervaring voor gasten omdat je dan heel andere gesprekken krijgt dan het beleidsplan van je bedrijf. Leven is niet alleen maar succes en carrière. Je wilt ook geïnspireerd raken door gesprekken met andere mensen. Dat koesteren wij hier. In alle stilte en rust. En ja, daaruit ontstaat vanzelf weer kracht.”  

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Rikkert Harink

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Eurorisk
Boers & Lem
EY
Jongbloed