Straks op waterstof, maar…

Straks op waterstof, maar…

wat rijden we vandaag?

Verbranden we onder de motorkap nog steeds miljoenen jaren geleden omgevallen bomen die diep in de aardkorst transformeerden tot olie? Of bent u lekker ecologisch aan het stekkeren, zodat u met uw EV en lage bijtelling als eerste bij het stoplicht weg kunt? Of is het toch een ebike geworden: altijd de wind in de rug. TOM keek eens rond wat er zoal te koop is. En begint natuurlijk bij de auto…

Waar aanvankelijk werd gedacht dat de Duitse auto-industrie nog wel een aantal jaren zou blijven hangen in benzine- en dieseldampen, is dat beeld volledig aan het kantelen. De grote merken hebben zich namelijk aan de frontlinie gemeld om de wereld te laten zien dat ‘German engineering’ nog altijd op de juiste waarde moet worden geschat; ook als het gaat om de elektrificatie van de automotor. Dat is gedeeltelijk te danken aan de regering van Mutti Merkel, die een aantrekkelijke subsidie van zes mille in het vooruitzicht stelt voor de kopers van de stekkerauto. In het afgelopen jaar werden bijna 200.000 volledig elektrische auto’s verkocht; goed voor bijna de helft van de totale geëlektrificeerde auto-verkoop bij onze oosterburen. De verwachting is dan ook dat er in 2030 zeven tot tien miljoen EV’s in Duitsland rijden. Al met al een vooruitzicht waarbij iedere Duitse autofabrikant een stukje van de Kuchen opeist.

Transitie naar EV

Dat geldt ook voor het merk met de ster. In Stuttgart is het al jarenlang Hochbetrieb om het imago van Mercedes-Benz bij te stellen. Natuurlijk zijn het nog altijd auto’s met een hoge bermbombestendigheid maar, zowel van binnen als buiten, buitengewoon aantrekkelijk voor een veel bredere en tegelijkertijd jongere doelgroep. Dat beseffen ze in de showroom van Mercedes-Benz-dealer Baan Twente ook. Dat nieuwe elan leidt niet alleen tot uitstekende verkoopcijfers maar ook tot waardering: Baan Twente is onlangs namelijk uitgeroepen tot ‘Best Dealer 2020’. Baan scoorde op de zogeheten Dealer Score Card voor service, klanttevredenheid en verkoopaantallen. Patrick van Loon, salesmanager Personenwagens en Marcel Baan, verantwoordelijk voor de verkoop van bedrijfswagens, tonen zich uiteraard ingenomen met de onderscheiding. “Klanttevredenheid en een goede service, dat blijft voor ons belangrijk. Dat onze werkplaats tot acht uur is geopend, zoiets wordt zeer gewaardeerd.” Terug naar duurzaam autorijden. Mercedes-Benz zet er vol op in, zegt Patrick van Loon: “Achter de schermen was men al lang bezig met de transitie naar EV. Men wilde eerst alles honderd procent hebben, qua standaard en kwaliteit; dat past bij ons merk.” En de tijd is nu rijp, zegt Baan: “Met het klimaatakkoord voor 2030 moet het nu ook gebeuren. Hoewel we ook beseffen dat brandstofmotoren niet meer de grote vervuilers van destijds zijn.” Hoe dan ook: de ambities vanuit Stuttgart, Rijssen en Hengelo zijn groot. Men wil het grootste aanbod van alle fabrikanten, van stadsauto’s tot zware trucks, kunnen bieden. Dat lijkt geen al te verre toekomst want onder de verzamelnaam EQ heeft Baan een fraaie collectie in de showroom. Met natuurlijk volop keuze in uitvoering en luxe. Er zijn inmiddels veertien plug-in hybrid modellen en vier volledig elektrische modellen, waar een dezer dagen de oogstrelende luxe limousine EQS aan toe wordt gevoegd. Voldoende keuze dus bij Mercedes, dat ook in het segment van bedrijfswagens de energietransitie maakt: de eSprinter, de eVito, de eVitoTourer en de EQV rijden volledig elektrisch en mogen dus ook in de toekomst milieuvriendelijk hun lading in elke monumentale binnenstad lossen.

Duurzame route

Wie de prachtig gestileerde jaguar-kop op de grill ziet hoort bij wijze van spreken dat beest al grommen. En grommen deden ze, decennialang, onder de motorkap. Jaguar: raceauto’s vermomd als luxe gezinsauto’s. Dat zijn Jaguars nog altijd. Zeker nu de comfortabele SUV’s, verzameld in de Pace-collectie, hun intrede hebben gedaan. Maar het grommen, dat verdwijnt langzamerhand nu ook Jaguar inzet op stroom. Sales manager Clemens Schipdam van Jaguar en Land Rover-dealer Munsterhuis in Hengelo is er al aan gewend dat het hogere segment de duurzame route aflegt. Onder hetzelfde dak van Munsterhuis staat namelijk al een hybride aangedreven Ferrari en ook Land Rover ploegt straks elektrisch door de regenwouden van donker Afrika. Niets nieuws onder de zon dus. Hoewel: Jaguar ligt wel flink op kop met nagenoeg alle modellen die in hybride-uitvoering verkrijgbaar zijn. Met uitzondering van de twee vlaggenschepen, de snelle dondersteen F-Type en de statige XJ. “Voor het overige is alles hybride beschikbaar, met de I-Pace als volledig elektrisch aangedreven auto”, zegt Schipdam, die de recente commercialcampagne kan verklaren: “De hele SUV-familie heeft een update gehad, zowel in exterieur als interieur.” Voor de hybrides biedt Jaguar met Pace een keur aan combinaties, waarmee afhankelijk van de rijstijl en afstanden, forse brandstofbesparingen worden bereikt om te voorkomen dat de zeespiegel verder stijgt. Clemens:

“In principe kun je één op driehonderd halen. Ik gebruik de auto alleen voor woon-werkverkeer. Die afstand rij ik op de batterij maar dat zal niet in andere gevallen gehaald kunnen worden. Toch bespaar je omdat tijdens het rijden de motor de batterijen weer oplaadt. Trouwens, die combinatie van elektrisch op de voorwielen en de motoraandrijving op de achterwielen, biedt een heel comfortabel rijgedrag.”

En gaan we het grommen van de Jaguar uiteindelijk missen? Schipdam houdt een slag onder de arm: “Jaguar ziet elektrisch rijden als een tussenfase. We zullen overstappen op de waterstofmotor. Dat is ook mijn mening. Een ding is belangrijk: Jaguar zet in op duurzaamheid. Zo ontwikkelen wij plannen om de batterijen te hergebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld om in huis energie op te slaan. Wat blijft is de Jaguar; de combinatie van rust, sportiviteit en wegligging. Dat maakt onze auto’s bijzonder. Ook als EV.”

Steeds grotere doelgroep

Ron Molendijk van leasing-intermediair AutoLeaseCenter constateert dagelijks dat de stroom volledig elektrische en plug-in auto’s zich niet meer laat stoppen. “In onze vloot is het aandeel inmiddels veertig procent en dat is hoger dan gemiddeld. We doen daar ook wel en ander voor want we zorgen, als klanten dat willen, ook voor de laadinstallaties en zonnepanelen. Dus we maken zakelijke rijders, wagenparkbeheerders en ook de particuliere rijder, volledig EV-ready.”

Hij is ervan overtuigd dat over vijf jaar 75 procent van het totale wagenpark is geëlektrificeerd. “Diesel gaat verdwijnen maar er moet zeker nog wel wat gebeuren. Ik zie namelijk voorlopig nog geen goede oplossing voor bedrijfswagens. Zeker als daar ook nog een zware aanhanger aan gekoppeld is met bouwmateriaal. De komende jaren zal echter de actieradius verder verbeteren, de laadtijden verkort worden en de aanschaf voordeliger worden. Hierdoor wordt elektrisch rijden voor een steeds grotere doelgroep bereikbaar. Maar mijn overtuiging is dat het eindstation uiteindelijk waterstof is. Elektrisch rijden is mooi maar het energienet kan het op termijn niet aan. En vergeet niet: al die elektriciteit die nodig is kan niet duurzaam, dus met zon en wind, worden opgewekt. Er zal dus altijd CO2 uitstoot blijven. Niettemin, als intermediair tussen leasemaatschappijen en ondernemers houden wij die ontwikkelingen wel nauwgezet bij. De leasebedrijven sturen nu al duurzaam en dus elektrisch. Aan ons de taak om ondernemers goed te adviseren over de voor- en nadelen van elektrisch rijden.” En, als gratis advies tot slot: “Je moet ook goed overwegen of elektrisch of hybride rijden wel bij je past. Laat je daarom uitgebreid en vooral ook onafhankelijk informeren. Als in de praktijk blijkt dat het in jouw geval niet werkt, omdat je veel kilometers per dag maakt, moet je misschien wel een leasecontract voortijdig stoppen. Dat kost veel geld. Wij bemiddelen als intermediair in deze kwesties, maar vooraf je goed laten adviseren is beter.”

Mee in techniek en trend

En dan BMW. Ook een merk dat sportiviteit moeiteloos combineert met luxe en misschien wel tandenknarsend mee moet met de trend. Want de B van BMW staat toch óók voor brandstof? Niet meer, zegt Matthijs Zuithof van BMW-specialist Benerink in Oldenzaal: “Je moet mee in de techniek en de trend. En dat doet BMW goed. Met de i3 stonden we in de eerste rij. En nu heeft BMW een complete range, zowel in plug-in als volledig elektrisch.” Wat dat laatste betreft springt de iX er uit; met de BMW eDrive technologie en zijn elektrische vierwielaandrijving heeft dit model een actieradius tot 600 kilometer. Met vijf zitplaatsen in een ruim interieur en niet te vergeten een mooi ontworpen front. Bovendien in tien minuten opgeladen voor de volgende 120 kilometer.

Schoonheid en elegantie, dat zijn de kenmerken van de gloednieuwe i4 die 530 pk op het asfalt brengt en een afstand van 590 kilometer aflegt. Matthijs is enthousiast over deze gran coupé: “Met zo’n actieradius is het echt een topwagen. Nu al is er veel belangstelling voor.”

Kortom: de voormalige Beierse vliegtuigmotorenfabrikant bouwt aan een fraai oeuvre batterij-auto’s. Of? “Nee want ze investeren ook in de ontwikkeling van de brandstofmotor. Motoren die over zeven jaar geïntroduceerd gaan worden”, verklapt Zuithof. Ook hij ziet alle ontwikkelingen in stekkerauto’s als een tussenfase. Een vingeroefening om uiteindelijk uit te komen bij waterstof. “Dat BMW doorgaat met de ontwikkeling van brandstofmotoren is daarom een slimme keuze.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
EY
Boers & Lem
Eurorisk