Twepa investeert in de toekomst

Twepa investeert in de toekomst

“Het gaat om de kennis en daardoor de focus die je levert”

Twepa heeft in het afgelopen jaar het 90-jarig jubileum niet alleen uitbundig, maar ook op bijzondere wijze gevierd. Dat mocht ook: wie tot ver in de regio bekend is als betrouwbaar leverancier van onmisbare producten - van paperclips tot palletwagens - mag een keer van zich laten horen. Tegelijkertijd hebben Coen en Rik Brinkman het jubileum aangegrepen om de richting voor de komende tien jaar aan te geven. Met nieuwe producten en diensten. Maar de handelsgeest blijft bij de Enschedese groothandel.

Een korte samenvatting van de historie: negentig jaar geleden richt de uit Amsterdam afkomstige ondernemer P.H.C. Perry in Enschede een papierhandel op: de Twentse Papier, kortweg Twepa. Hij levert bruine toonbankrollen aan winkeliers en verkoopt het bedrijf na de oorlog aan zijn accountant Johan kleine Snuverink. Die heeft vier kinderen: Gerrit, Jansje, Ans en Everdine. De kinderen zetten de onderneming voort en de tweede generatie bouwt samen gestaag verder, met diverse zakelijke successen. Naast Twepa wordt de Twentsche Dozencentrale opgericht en breidt het assortiment van Twepa verder uit.

De derde generatie, Coen en Rik Brinkman, nemen de onderneming in 2004 al over, maar houden dat jaren buiten de publiciteit; Oom Gerrit blijft het gezicht in het begin naar buiten. Coen Brinkman “Hij had een goede kijk op zaken. Introduceerde een catalogus en breidde het assortiment verder uit. Toen kunststof in opkomst kwam ging hij vuilniszakken verkopen en later disposables.” Rik Brinkman: “Net als opa Johan zag hij ook overal handel in. Hij kocht partijen textiel scherp in als hij dacht dat er vraag naar zou komen. Niet dat het altijd direct lukte: er heeft een enorme partij oranje textiel jaren op de plank gelegen. Pas tijdens de EK voetbal in 1988 is het verkocht: de schaar werd erin gezet en er zijn oranje sjaals van gemaakt.” Een ander handelssucces was de verkoop van gebruikte dozen, vervolgt hij: “Er kwamen bij Polaroid dozen met producten aan. Die lege dozen kochten wij, haalden de nietjes eruit en verkochten ze dan weer bij de Twentsche Dozencentrale.”

Van kantoorartikelen tot disposables

Coen en Rik Brinkman zijn de zoons van Wim Brinkman en Everdine Kleine Snuverink. Vader was psychotherapeut en leraar aan de Sociale Academie, moeder Everdine was ondernemend en had naast het gezin ook een leven buiten Twepa, aldus de broers: “Ze deed de inrichting van beurzen en etalages, had een kledingwinkel en gaf presentaties. Altijd bezig, maar ze kon zich niet erg lang op een activiteit focussen, na een paar jaar was het tijd voor iets nieuws.” De derde generatie erft het zakelijke DNA van de Kleine Snuverink-tak. Waar Rik zich in eerste instantie richt op de Twentsche Dozencentrale, gaat Coen bij Twepa aan de slag. “Als ik Twepa moet omschrijven, dan zeg ik dat wij als facilitair partner de olie zijn voor diverse branches. We leveren alles: van kantoorartikelen tot schoonmaakmiddelen, bedrijfskleding, verpakkingen, dozen, disposables. Kortom alles wat nodig is voor je dagelijkse activiteiten. Ik zeg niet dat het ons als bedrijf heel belangrijk maakt, maar we zorgen er wel voor dat het soepel loopt en dat er net als bij Twepa focus is bij onze relatie, focus in taken waar ze goed in zijn. En dat willen we goed doen en met weinig ruis. Dat is onze ambitie.”

Rik Brinkman vult aan: “Als logistiek partner zijn wij het magazijn en hebben wij de voorraden. Daarom kunnen wij ook altijd uitleveren naar behoefte van onze klanten. Niet iedereen verbruikt drie pallets met tape per dag. Maar of een bedrijf drie pallets of een paar rollen nodig heeft, ze kunnen op ons rekenen: wij leveren en zij kunnen door.”

Grote diversiteit

De diversiteit aan producten is groot. Coen Brinkman: “Onze grootste klant doet vier procent van de omzet en sommige klanten nemen drie of vier verschillende productgroepen af. Ons assortiment is zo ook gegroeid: altijd komt de vraag of je dat of dat ook kunt leveren. Als je toiletpapier levert, is de vraag of je ook zeep kunt leveren. Daaruit ontstaat dan de productgroep schoonmaak. Zo gaat het altijd verder: toen de afvalzakken kwamen, kwamen ook andere kunststofproducten. Dat is nu de productgroep disposables. De verkoop van overalls groeide weer uit tot bedrijfskleding voor alle toepassingen.”.

Kennis en advies
Industrie, zorg en dienstverlening, food en retail vormen de doelgroepbranches voor Twepa. Met daarin verschillende sectoren en klanten waar eigen eisen en wensen gelden. Rik Brinkman: “Alles draait bij ons om de klant. Palletfolie is er in verschillende diktes. Wij moeten die klant dan de juiste dikte kunnen adviseren. Dat geldt ook voor ander verbruiksmateriaal. Maar net zo goed voor onze bedrijfskleding of de persoonlijke beschermingsmiddelen.” Het specialisme wordt onder andere uitgedragen door adviseurs die van de hoed en de rand weten in de verschillende bedrijfsgroepen en omgevingen. Maar naast kennis en advies is ook een logistiek apparaat met de kwaliteit van een Zwitsers uurwerk doorslaggevend. Dagelijks worden de duizenden producten en artikelen met eigen mensen gedistribueerd door de hele regio. Coen: “Onze chauffeurs zijn de ogen van de verkoop. Kijk, ze komen ergens onze artikelen afleveren en proeven dan of de meerwaarde die Twepa levert, ook zo ervaren wordt bij onze relatie.”

Wensen en vragen
De online omzet van Twepa groeit maar dat betekent niet dat de showroom annex winkel aan Het Poolman minder belangrijk wordt. “Er komen wekelijks zo’n 700 mensen. Daaronder zijn klanten die al jaren hier elke week persoonlijk spullen komen afhalen voor hun bedrijf. Maar ook particulieren zijn hier welkom. De showroom is voor ons interessant omdat we er met bezoekers in gesprek gaan, kunnen aftasten wat voor wensen en vragen er leven.”

Visie op de toekomst

In 2008 werd het nieuwe opvallende pand aan Het Poolman geopend. Vier jaar daarvoor hadden Coen en Rik Brinkman het bedrijf van Gerrit kleine Snuverink overgenomen. Rik Brinkman: “Dat was het moment dat we een nieuwe fase ingingen en ook naar buiten hebben gebracht dat wij Twepa en de Twentsche Dozencentrale hebben overgenomen.” Die nieuwe fase hield onder andere in dat marketing meer voorrang kreeg, vult Coen aan: “We hebben nooit veel waarde gehecht aan een huisstijl en dat soort zaken. We geloofden er niet in, marketing deden we er op de vrijdagmiddag bij. Maar zo’n pand als we nu hebben, daar komen elke dag mensen langs. Op een gegeven moment komt er dan iemand binnen van een grote zorginstelling, die dagelijks hier op weg naar zijn werk voorbij reed. Die had nooit geweten dat wij ook bedrijfskleding voor zorginstellingen in ons assortiment hebben.”

“En”, voegt hij eraan toe, “als je zo’n pand neerzet, dan laat je ook zien dat je er zin in hebt, het geeft aan dat je er bent voor nu en de toekomst.” De visie op de toekomst groeide verder toen de Brinkmannen een aantal jaren geleden een studiereis maakten naar Silicon Valley en daar in de keuken keken van de grote tech-bedrijven. Rik: “Wat we daar hebben ervaren is hoe belangrijk het is dat je nooit alleen een product moet verkopen. Het gaat juist om de kennis die je erbij levert, de toegevoegde waarde: er meer over kunnen vertellen, de goede tape bij de goede doos leveren.”

Coen: “Met dit bedrijf is in negentig jaar veel bereikt door hard werken en de mouwen opstropen. En net als andere familiebedrijven onderkennen we dat we veel verantwoordelijkheid hebben. Ook naar ons team van 43 medewerkers. Maar je moet ook vooruitdenken. De komende tien jaar moet de marketing leidend gaan worden en voor Twepa nieuwe product/markt combinaties gaan bedenken. De online-verkoop via de webshops, je naamsbekendheid. Dat zijn zaken waar we over moeten nadenken, ons op moeten voorbereiden.”

Ambitie
Daarom maken beiden in de dagelijkse werkzaamheden een terugtrekkende beweging om zich te kunnen focussen op die toekomstige uitdagingen, een tot drie jaar verder. De dagelijkse werkzaamheden worden nu geleid door Marc Hagels die sinds juni van dit jaar operationeel manager van Twepa is. Zijn taak is primair zorgen dat het operationeel team optimaal samenwerkt: “En dat gaat erg goed. Alleen is de ambitie binnen Twepa om nog verder te professionaliseren, klanttevredenheid verder te optimaliseren en de totale organisatie naar een hoger niveau te brengen. De kracht van Twepa is dat ze een uitgebreid assortiment voeren en dat ze een grote diversiteit aan klanten hebben. Alles draait om de juiste focus bij iedereen binnen Twepa. We leveren immers geen ergernis maar gemak, focus en comfort voor onze klanten.”

Zoals gezegd, naast de aanstelling van Marc werd het jubileumjaar gekenmerkt door opmerkelijke zaken. Een daarvan is dat de broers het pand aan de Westerval in eigendom hebben verworven en daarmee het sein afgeven dat de continuïteit van Twepa gewaarborgd is. Het tweede is dat bij Twepa geïnvesteerd is een geavanceerde dozenmachine, genaamd de Boxmaker, ter waarde van een kwart miljoen. Coen: “Met de Boxmaker kunnen we nu geheel op klantenwens dozen op maat produceren en als moet slechts een exemplaar. Het is de eerste machine in Nederland die dat in deze snelheid kan.” De markt voor maatwerk zoekt Twepa ook bij webshops. “Bij standaardmaten heb je dan weer opvulmateriaal nodig omdat die doos eigenlijk te groot is voor het product. Dat neemt ook meer ruimte in bij het transport. Met de Boxmaker kun je de doos op maat laten produceren. Geen verspilling van materiaal, meer dozen in de vrachtwagen. Het is dus een duurzame oplossing”, aldus Coen Brinkman die, als het om verbruiksartikelen en disposables gaat, verwacht dat circulariteit een nog grotere rol gaat spelen: “We gaan bij een ziekenhuis een proef doen waarbij we de gebruikte kartonnen bekertjes terugnemen, laten verwerken en weer terug leveren als papieren handdoekjes. Maar dat is niet de enige vorm van maatschappelijke verantwoordelijkheid: we willen als Twepa ook een goede omgeving zijn voor onze medewerkers, waaronder het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden.”

Plannen genoeg voor het komende decennium, op weg naar het eeuwfeest. De heren hebben er zin in. Want, zo besluit, Rik Brinkman beschouwend: “De handelsgeest en het zien van kansen zoals opa Johan zit er nog altijd in…"

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
EY
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Eurorisk