Twentse woningmarkt nog niet in de stress

Twentse woningmarkt nog niet in de stress

Ruimte is er nog

Twente floreert. Gunstige werkloosheidscijfers waar enkele jaren alleen maar van werd gedroomd; er wordt zelfs om personeel geschreeuwd. Dat betekent ook dat Twente woonruimte moet bieden. Maar loopt dat in de pas met de vraag? TOM ging in gesprek met drie kenners van de woningmarkt in Enschede, Hengelo en Almelo. Conclusie: het leven is hier aangenamer en goedkoper.

“Ik zie het bij artsen die bij MST komen werken. Die moeten dan over de IJssel heen en dan is het: ‘Wat staat mij daarachter te wachten’. Als je die mensen een jaar later spreekt, zijn ze dolgelukkig met de beslissing die ze hebben genomen. Twente is gewoon een heel prettige woonomgeving.” Aldus Hugo Mönnink, makelaar van het Enschedese kantoor van ThomaPost. Er is drempelvrees, of beter IJsselvrees, om naar Twente te komen: “Maar mensen acclimatiseren en integreren hier toch makkelijk. Twentenaren zijn natuurlijk prettige mensen.”

Aantrekkelijk wonen in Twente

Samen met Steven Elst van ThomaPost Hengelo en zijn collega Bob Sanders van het kantoor in Almelo constateert Mönnink dat Twente aantrekkelijke kanten heeft voor nieuwkomers: “Ik hoop op de ommekeer, dat mensen inzien hoe aantrekkelijk het hier is. Je ziet nu ook al een verschuiving: mensen die in Amsterdam hun huis verkopen en afzakken naar Apeldoorn. De enige grens om nog verder te gaan is dan de IJssel.” Grote regionale bedrijven, variërend van Demcon en Thales tot Norma en Aeronamic zijn voortdurend op zoek naar hoog opgeleid personeel. Een belangrijke voorwaarde is dat de regio zich niet alleen presenteert met een inspirerende werkomgeving, maar ook een prettige woonomgeving, te beginnen in de eigen huiskamer. Maar in Enschede staan bijvoorbeeld nog maar minder dan vierhonderd woningen te koop. Steven Elst van het Hengelose ThomaPost-kantoor ziet nog niet direct een probleem: “Ik vind het een gezonde markt. Het is niet zo dat het kansloos is om in Twente een huis te kopen. Dat valt best mee.” Hoe dan ook, er is meer vraag dan aanbod. Mönnink: “Mensen blijven langer zitten omdat er geen passend aanbod is. Wat er gebeurt, is dat men eerst een andere woning koopt en pas dan het eigen huis te koop zet. De markten wacht op elkaar.”

Imago bijstellen

Volgens Steven Elst heeft Twente niet een briljant imago voor nieuwkomers wat steden betreft. “Terwijl je, als je heel goed kijkt, ziet dat bijvoorbeeld Enschede een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt in de laatste vijftien jaar. Alleen: is dat voldoende duidelijk, hebben ze het gezien en ervaren? Nee. En dus is wat dat betreft het imago niet voldoende bijgesteld.”

Bob Sanders: “En dan heb je ook nog het probleem van de bereikbaarheid. De A1 had allang verbreed moeten worden.” Mönnink: “Er is nog altijd het idee bij veel mensen dat Twente het einde van de wereld is. Als ze het zien, als ze hier komen, dan reageren ze juist heel positief. We moeten veel meer ambassadeurs krijgen die vertellen hoe goed en fijn het hier is.”

Centrum Hengelo anders invullen

Aan dat imago wordt wel gewerkt, zij het niet altijd op een manier die door de burger met warmte wordt ontvangen. Het Hengelose centrum inclusief het marktplein is bijvoorbeeld een hoofdpijndossier. Elst: “Hengeloërs zien Enschede als plek om te shoppen. De binnenstad van Hengelo is vooral horeca en daar heeft de gemeente het laten liggen. Het centrum moet op een andere manier worden ingevuld met andersoortige winkels. Dan is het een heerlijke stad om te wonen. Het heeft niet de dynamiek van Enschede, maar dat hoeft ook niet geambieerd te worden. Hengelo heeft gewoon pech gehad. Als je naar Enschede of Deventer kijkt, die panden hebben van oudsher al uitstraling en sfeer. Hengelo heeft dat door de naoorlogse bouwperiode met weinig hoogte niet. Dan mis je sfeer. “

Hengelo heeft wel een bloeiende periode gekend ten opzichte van Enschede, zegt Elst: “In de jaren negentig was het dé winkel- en uitgaansstad. In de crisisperiode heeft Enschede daar op ingezet en dat hebben ze goed gedaan. Dat is ten nadele van Hengelo gegaan; grote winkelketens hebben Hengelo van verlaten.”

Maar wat wonen betreft, blijft Hengelo aantrekkelijk, vervolgt hij: “De woonwijken worden zeer gewaardeerd. Hengelo wordt ook niet verruild voor Enschede of Almelo. Maar het centrum moet weer de kers op de taart worden. Dat betekent dat het winkelgebied compacter moet met  een mooie en leuke diversiteit aan winkels en speciaalzaken. En in delen van het centrum waar dat niet lukt zou je wellicht eigenaren de keuze moeten bieden om er bewoning mogelijk te maken. De Telgenflat is daar een heel goed voorbeeld van.”

Wonen in centrum Enschede

Wonen in het centrum is overigens iets dat ook Enschede oppakt, zegt Mönnink: “Er worden ruim vierhonderd appartementen gerealiseerd in de binnenstad, gericht op de doelgroep 55-plussers. Dat doet de stad heel goed, want dat is een doelgroep met koopkracht. Het is ook een dynamische doelgroep, dat zie je in hun gedrag: ze willen reizen, dus geen grote tuin meer om te onderhouden. Ze staan actief in het leven, gaan in de stad een hapje eten of een drankje. Nogmaals, een heel goede ontwikkeling.”

Positieve vibe in Enschede

Ook Almelo heeft te kampen gehad met een minder gunstig imago. Toch ziet makelaar Bob Sanders van het Almelose ThomaPost-kantoor positieve ontwikkelingen: “Er heerst een positieve vibe, er zijn verhuisbewegingen in Almelo, ook vanuit Borne en Hengelo en dat komt ook omdat het er betaalbaar is: je krijgt waar voor je geld.” Bovendien werkt Almelo keihard aan de binnenstad, zegt Sanders: “Neem de aanleg van de nieuwe haven in het centrum. Er wordt veel tijd en energie in gestoken. Het is natuurlijk heel rigoureus dat je de haven doortrekt tot in de binnenstad. Maar straks, met de winkels erom heen, is dat wel het beste. Je ziet ook nu nieuwe detailhandel ontstaan, leuke winkelstraten en er worden panden omgebouwd tot woningen. Ik denk dat Almelo straks Hengelo en Enschede voorbij streeft!”

Met het Almelose stadshart zit het dus wel snor. En ook met de huizenmarkt is dat het geval, constateert Bob Sanders: “Er is ruimte voor nieuwbouw richting Maria-Parochie. En er is al met al voldoende aanbod. Ja, er is wel een krapte aan woningen maar dat is juist een gezonde krapte.”

Leven hier is aangenamer en goedkoper

De nieuwbouwmarkt is een ander verhaal. Er kan in de drie steden nog worden gebouwd, maar de populariteit van nieuwbouw maakt dat de prijzen hoog liggen en de aannemers geen tijd hebben. Bovendien kan er bij de kostprijs ook nog eens tot tienduizend euro’s worden opgeteld in verband met het gasloos bouwen. Maar of die investering nieuwe Twentenaren, die hier in de regio hun droombaan vinden of genoeg hebben van de westelijke drukte, laat tegenhouden is de vraag.

Het enige is en blijft het imago van heel Twente dat tegenzit, aldus Steven Elst: “De drie steden zijn druk om zich zo mooi en aantrekkelijk mogelijk te maken en dat is positief. De kwestie is vervolgens hoe je dat vermarkt naar de rest van Nederland.”

In elk geval zijn er wel twee overtuigende argumenten om inwoners over de IJssel te trekken, besluit Hugo Mönnink: “Het leven is hier aangenamer en goedkoper. Dat zijn wel ijzersterke redenen.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Eurorisk
EY
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Boers & Lem