Tien Twentse groeibriljantjes

Tien Twentse groeibriljantjes

Twente is een borrelende vulkaan van ideeën, creativiteit en innovatie. Geen wonder met een universiteit en hogeschool in de regio. En wat daar broeit onder studenten kan tot grote hoogtes gaan: Thuisbezorgd.nl, Booking.com, Demcon… allemaal begonnen als startup vanuit een technische wetenschappelijke omgeving. TOM is tien jaar en benieuwd wat er nog allemaal aankomt aan talent. We keken rond. Van meer gevorderde startups tot de ‘potentials’ in de embryonale fase. Allemaal boordevol ambitie!

App een Oma

Het is een wonderlijk verhaal. Drie studenten Industrieel Ontwerpen van de UT namen voor hun studie de uitdaging aan om in verzorgingstehuizen innovaties te ontdekken. De belangrijkste ontdekking was de eenzaamheid van de ouderen. En het onvermogen om met smartphone of tablet om te gaan, vertelt Mark Zwart van App een Oma: “Wellicht voor een deel de basis voor die eenzaamheid.” Ze bedachten een soort fax maar dan 2.0. Oma schrijft op een briefje een berichtje aan kleindochter Bente, steekt dat in de digitale brievenbus en het wordt verstuurd naar de smartphone of andere ‘device’ van Bente. Die stuurt weer een sms of mailtje terug dat bij oma geprint en wel weer uit het apparaat rolt. Zwart: “Je kunt je voorstellen dat supermarkten zo het boodschappenbriefje van oma ontvangen en de bestelling klaarzetten.” Thuisbezorgd? Ook al zo’n startup uit Twente…

SolarCycle

Lekker een eind fietsen met je e-bike en bij aankomst de batterij leeg? Dat hoeft niet meer. SolarCycle van UT-werktuigbouwkundestudenten Jorg Wellink, Max Haxe, Mark van Eijk en Rens Ampting ontwikkelden een fietsenstalling met zonnepanelen. “We zochten naar mogelijkheden om transport te verduurzamen”, zegt Wellink: “Wij zagen vooral dat de vraag naar e-bikes was toegenomen, maar dat fietsafstanden beperkt bleven. Daarom bedachten wij hier een oplossing voor.” De e-bike-stalling van SolarCycle werkt met zonnepanelen zodat deze overal geplaats kan worden. Bij de eenzame beachclub op het weststrand van Ameland, een geliefd fietshotel of het kantoor. Tijdens het wachten wordt de accu in een mum van tijd opgeladen. De productontwikkeling is nog in volle gang, daarom zoeken wij nog enige investeerders voor ons project.” 

HiHiGuide

Millennials willen niet meer mee met groepsreizen. Eigenwijs als ze zijn, boeken ze hun eigen ticket en hotel. En sinds kort ook hun eigen gids via HiHiGuide. Hubert Nijmeijer kwam op het idee: “Als je alleen reist en een stad wilt zien is een privégids niet te vinden of te kostbaar.” Hij zag een kans: een digitale marktplaats waar ontdekkingsreizigers hun eigen stadsgids kunnen boeken. Efficiënt en betaalbaar. “En bovendien hebben lokale mensen veel leukere verhalen.” Via de social media ging Nijmeijer op zoek naar kandidaten. Die kwamen er: HiHiGuide heeft een keurkorps van 2000 gidsen in 66 steden en 42 landen, samenwerking met travel agencies tot in China en een geinige website. Een nieuwe Booking.com? “Nee, maar het is een stabiele markt: de millennials van nu gaan ook in de toekomst niet mee met groepsreizen.” Wij ook niet trouwens.

CTCPure

Kankerpatiënten krijgen door artsen vaak een drugtherapie of een cocktail van medicatie voorgeschreven. Het effect van de medicijnen is pas na weken meetbaar. Vervelend voor de patiënt maar ook voor de behandelaar; er gaat immers tijd verloren. Nano- en biomedical engineering-student Thomas Burgers en zijn medestudenten Sander Koeman, Koen Jorissen en Janet Huisman bedachten een microfluïdische chip die circulerende tumorcellen (CTC’s) uit het bloed van een patiënt filtert en test welke medicatie wel of niet reageert op de drug. Burgers: “De computersimulaties lijken veelbelovend.” Er wordt nu een markt- en concurrentieonderzoek gedaan door CTCPure, zoals de startup heet. Einde van dit jaar hoopt het viertal een chip te hebben om echt te testen. De vraag is er zeker, want door direct te weten of een medicatie werkt, kunnen levens worden gered en de quality of life worden verbeterd.                                                                                                   

Lensball

Hoe simpel kan een idee zijn: je neemt een kristallen bolletje, houdt het voor de lens van je camera en je krijgt een bijzonder effect. Vervolgens maak je een website en verkoop je 43.000 kristallen bolletjes over de hele wereld. Mark de Boer, die samen met Nick Schijvens, Creative Technology studeerde aan de UT, ziet er de humor wel van in: “We wilden na de studie een bedrijf beginnen en zochten iets simpels om in ons onderhoud te voorzien.” Door slimme marketing en gebruik te maken van Instagram is de kristallen bol voor zowel de liefhebber als professionele fotograaf een dingetje geworden. Mark: “Je ziet de foto’s en dan wil je ook een Lensball. Het is een succes, maar voor ons eigenlijk meer een middel om te investeren in ons nieuwe bedrijf Walltones. Een combinatie van een lijst en een kunstwerk in gelimiteerde oplage.” En dan te bedenken dat de entrepreneurs vóór Lensball ook al de ‘gooibare camera’ ontwikkelden, de Aer. Het houdt niet op.

Hops and Grains

Hops and Grains is al enige tijd TOM’s persoonlijke favoriet. De UT-startup van vijf studenten ontstond toen ze de opdracht kregen om binnen tien weken een online bedrijf op te zetten. Het bijzondere van Hops and Grains is dat het bier volledig op wens van de afnemer wordt gebrouwen. Vandaar ook de pay-off die werd bedacht: ‘Bierbrouwen. Gewoon vanuit je luie stoel’. Het vijftal heeft een stevig doorzettingsvermogen want de realisering van het einddoel, bierbrouwen op afroep, gaat traag maar gestaag. Maar er is nu leven in de brouwerij, zegt brouwmeester Yorick Bosch: “We hebben de oude keuken van de Bastille ter beschikking en ingericht. We gaan nu 120 liter per dag brouwen en beginnen met een pilot om te kijken of we een hoge kwaliteit kunnen garanderen.” De website is inmiddels af en liefhebbers kunnen zich melden. Proost!

Carbon Core

Protheses zijn niet alleen duur, het duurt ook lang om ze te maken. Bovendien wordt een onderbeen al vrij snel na de amputatie opgemeten en die is dan nog opgezwollen. Met als gevolg dat na enkele weken de prothese niet meer goed past. Jeljer de Boer, UT-student Mechanical Engineering, bedacht een nieuwe invalshoek: het been met een 3D-scanner opmeten en de prothese printen op een 3D-printer. “Maar het materiaal uit de printer is vrij zacht. Daarom heb ik een techniek ontwikkeld om deze te versterken met carbon. Dan heb je een stevige prothese met een perfecte pasvorm die sneller en goedkoper kan worden geproduceerd.” In samenwerking met Fiberneering gaan zij deze gepatenteerde techniek uitrollen over Nederland en Duitsland. Hou ze in de gaten!

Aryzon

Het begon met een idee voor een opvouwbare en betaalbare augmented reality-bril en het plan om software te ontwikkelen zodat augmented reality breed toepasbaar zou worden. Inmiddels is Aryzon op weg een echte multinational te worden. Althans, eerder dit jaar verscheepte de startup maar liefst 10.000 brillen naar Canada waar National Geographic een uniek open air-even hield: met augmented reality zagen de deelnemers een 17e eeuwse kaart van de sterrenbeelden in combinatie met de echte uitspansel. Leon Schipper: “De hardware, de bril, en de achterliggende software zijn belangrijk; daarmee is het mogelijk om content te maken. Zo kan een architect bijvoorbeeld in 3D een ontwerp laten zien.” Inmiddels raakt de Aryzon-bril - niet te verwarren met een 3D-bril - en de mogelijkheid er content mee te maken steeds bekender. Schipper: “Er zijn al cursussen stijldansen en pianospelen in augmented reality. En ja, we zijn nog steeds redelijk uniek.” Goed gezien dus.

Estis Design

Een vriendenclubje bestaande uit studenten Industrial Design Engineering vond weinig uitdaging in de verplichte standaardopdrachten. Dus waarom niet alvast zelf beginnen met een design studio, zegt Wessel Fletterman: “Als we opdrachten krijgen, dan houden we er een leuke baan aan over. Mislukt het, dan hebben we een mooi portfolio.” Het drietal, allen in de Master-fase bij de UT, heeft intussen dat leuke portfolio opgebouwd en van een mislukking lijkt geen sprake. Voor bijvoorbeeld Danone, Robor Electronics en de gemeente Breda zijn ontwerpklussen gedaan. Estis Design begeeft zich op het terrein van vormgeving van een product in combi met de functie. Wessel: “Maar we zijn geen ingenieursbureau. Waar het nu nog om gaat is het product aantrekkelijk maken.” Nu nog, want de ambities zijn hoog na de Master: “We willen groeien en dan ook meer de engineering-tak erbij gaan doen. Dan kunnen we producten van begin tot einde ontwerpen.” Wordt vervolgd.

TagOnce

Het is de schrik van je leven. Je koffer zoek, je mobieltje verdwenen, de sleutels weg of de hond of misschien wel de kleine uit het oog verloren. Niels Olde Heuvel ontdekte een vernuftig systeem via Kickstarter en brengt het vanuit Enschede op de markt: TagOnce., een slim labeltje dat aan iedere kostbaarheid kan worden ‘getagd’. Het is voorzien van een unieke QR-code die via een app door de eigenaar wordt voorzien met informatie. De vinder van koffer of hond scant de tag of tikt er even tegen en de eigenaar krijgt direct een pushnotificatie met de vindlocatie op de eigen mobiel. Niels: “De eigenaar kan vervolgens contact opnemen met de vinder. Bijvoorbeeld bellen of een sms sturen. Privacy voor beide partijen is gegarandeerd.” De vinder moet natuurlijk wel het eerste contact leggen. Klopt, zegt Olde Heuvel: “Maar we gaan uit van de eerlijkheid en goedheid van de mens. Daarom sluiten partijen als Aegon, ANWB en KLM zich bij ons aan; het is sympathieker als je uitgaat van eerlijkheid in plaats van achterdocht.” Ook andere partijen sluiten zich inmiddels aan en Ruitertassen levert de producten standaard met een TagOnce-label In de tas dus!

Het hele verhaal is te lezen in

TOM augustus 2018

>
>
>
Boers & Lem
Aysay
TOM's Business Blow Out
Eurorisk
Jongbloed
Van Deinse Medianieuw
ROZgroep