Kunst & Business bij Concordia

Kunst & Business bij Concordia

“We dragen hier geen geitenwollen sokken”

Kunst en ondernemen... in de praktijk vaak een lastige spagaat en niet elke ondernemer is een mecenas met een eigen museum bomvol kunst. Toch kan de ondernemer, of het nu een bescheiden mkb’er is of de aanvoerder van een multinational, veel uit kunst halen. Voor zichzelf en voor de medewerkers. Concordia in Enschede gaat voorop. Met een kunstuitleen, met speciale voorstellingen en exposities en zelfs netwerkborrels. En het moet, want: “Kunst inspireert en intrigeert.”

Als een onderneming iets te vieren heeft, wordt vaak voor de ‘veilige weg’ gekozen. De fabriekshal wordt een feestzaal, een horecagelegenheid wordt afgehuurd, er wordt een dagje karten of per solex door de Twentse dreven getoerd. Maar het kan en mag ook wel eens anders, vindt Lia Greidanus van Concordia. Het Enschedese multifunctionele kunst- en cultuurcentrum, cinema en theater heeft namelijk veel te bieden. En, niet in de laatste plaats, creativiteit en flexibiliteit. “Want daar draait het ook om”, zegt Greidanus: “We zijn het gezicht om kunst en cultuur toegankelijk te maken. Met theater, film, exposities en onze kunstuitleen. Ook voor bedrijven en organisaties, want kunst is een meerwaarde voor iedereen, ook voor de medewerkers. Kunst inspireert, intrigeert. Als je een mooi werk aan de wand hebt levert dat heel andere gespreksstof op dan over het weer.”

Kunst in het bedrijf werkt positief

De uitleen met 1500 werken van bekende en minder bekende kunstenaars is voor veel Twentse bedrijven en organisaties een eerste kennismaking met de mogelijkheden die Concordia biedt. Greidanus: “Voor 13,69 per maand heb je een Jan te Wierik of Corneille aan de muur. Of de prachtige foto’s van Merit de Jong uit Hengelo. Kunst in een bedrijf werkt positief en geeft sfeer aan de werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat kunst het creatieve brein stimuleert en gesprekstof geeft. Het inspireert en dat zie je als de werken worden gewisseld: iedereen komt even kijken wat er nu weer hangt. Kunst maakt nieuwsgierig.”

Niet kiezen voor het geijkte pad

Als commercieel manager staat Greidanus voor de uitdaging om naast het ‘grote publiek’ ook bij de zakelijke sector de mogelijkheden van Concordia onder de aandacht te brengen; naast de kunstuitleen juist ook de andere, al even verrassende kanten van het centrum. “Je ziet vaak het geijkte pad voor een bedrijfsfeest, jubileum, receptie of zelfs een presentatie. Wij zeggen: doe  dat nou anders, doe iets wat bijblijft. Bijvoorbeeld een voorstelling, eten of een optreden van een cabaretier. En dat gecombineerd en op de meer locaties, zoals het mooiste theater van Nederland aan de Oude Markt, SamSam en het expositiecentrum aan de Langestraat.” Daar gaat Concordia heel ver in. Zo kan de filmprogrammeur op wens een bepaalde film selecteren die aansluit op de thematiek van de bijeenkomst. Het is zelfs mogelijk om een theatervoorstelling te maken die past bij het doel. “We zijn immers creatief en hebben professionele mensen en vrijwilligers.”

Fantastische dingen organiseren

Voor de kunstsector was het weleens lastig om over de eigen schaduw te stappen richting zakelijke markt. Aan de andere kant moet het bedrijfsleven niet zelden over een ravijn heen om zich in kunst te verdiepen. “Maar we dragen geen geitenwollen sokken of een knotje in het haar. We willen dolgraag in gesprek met ondernemers en laten zien dat je hier fantastische dingen kunt organiseren. Wat is er leuker dan met je medewerkers of team workshops te doen over, bijvoorbeeld, hoe je naar kunst moet kijken en hoe je kunst moet begrijpen. En aansluitend dan gezellig samen borrelen en eten. Wat weinig bedrijven nog niet weten is dat we hier van alles kunnen uitdenken. En we hebben er de faciliteiten voor.” En die zijn zonder meer uniek. Denk aan het theater, de bonbonnière waar iedere zichzelf respecterende cabaretier of aanstormend talent gestaan moet hebben, de filmzalen, de fraaie salons die kunnen worden gebruikt voor meetings, het auditorium aan de Langestraat, de expositieruimte, de uitleen en de designwinkel. Zelfs de balkons in Concordia kunnen voor een voorstelling worden afgehuurd.

Het Broodje Cultuur op de maandag is een vaste, succesvolle waarde met voorstellingen, van opera tot cabaret, in combinatie met een lunch. Ook daar is plaats voor de zakelijke markt, vertelt Greidanus: “Prima om zo de week te beginnen, even uit de werksfeer. Maar je kunt het ook weer combineren met een vergadering.”

Zakelijk rendement

Een nieuw initiatief is de Theatrale VrijMiBo die onlangs voor de tweede keer werd gehouden. Het is een netwerkbijeenkomst op de vrijdagmiddag vanaf vier uur, maar allerminst een traditionele vrijdagmiddagborrel. Greidanus: “Er is muziek, er is cabaret en een drankje en een hapje ontbreken uiteraard niet. Daarnaast is er tijd om in gesprek te komen met elkaar. Het moet uitgroeien tot een netwerkbijeenkomst met leuke gesprekken en ontmoetingen en de wisselwerking met kunst en cultuur is van belang. Maar vooral dat mensen elkaar én elkaars bedrijven leren kennen, zodat er ook zakelijk rendement is.”

“Uit onderzoek blijkt dat kunst het creatieve brein stimuleert”

Het hele verhaal is te lezen in

TOM Juni 2018

>
>
>
Eurorisk
Vincent Croce Kalenders
Dag van werkplezier
Van Deinse Medianieuw
EY
Boers & Lem
Twentelife Summer Festival
Jongbloed
Aysay