Koeriersbedrijf MSG komt met initiatief om lokale ondernemer te steunen

Koeriersbedrijf MSG komt met initiatief om lokale ondernemer te steunen

Wees loyaal, koop lokaal

De coronacrisis treft ons allemaal. Maar in het bijzonder zijn het de kleine, lokale ondernemers die harde klappen krijgen. Voor hen kwam post- en koeriersdienst MSG in Enschede, die het wat rustiger hebben dan gewoonlijk, met een creatieve oplossing. Ze sloegen de handen ineen met gemeentes en winkeliersverenigingen om de lokale ondernemers te steunen door middel van een nieuw online platform. Directeur Arjan Kleizen licht het toe.

Online platform
Nu men zoveel mogelijk thuis blijft en de winkelstraten er verlaten bij liggen, vragen veel lokale winkeliers, marktkoopmannen en horecabedrijven zich af hoe ze deze crisis kunnen overleven. Ondernemers worden in zekere zin gedwongen om op een andere manier zaken te doen, zeker als ze niet over zaken als een webshop beschikken. Onder de noemer ‘Koop In Jouw Stad’ (www.koopinjouwstad.nl)is door MSG een nieuw online platform opgericht om juist die ondernemers te helpen. Gemeentes die zich aansluiten bij het initiatief krijgen hun eigen website waarop o.a. ruimte is voor een webshop, bijvoorbeeld ‘Koop in Enschede’ (www.koopinenschede.nl), waarop per aangemelde winkelier ruimte is voor honderd producten. Het gaat dan om consumentgerichte partijen; van kledingwinkel tot bakkerij, dierenspeciaalzaak of wijnhandel.

Lokale ondernemer helpen
“Gemeentes hebben er veel belang bij dat lokale ondernemingen niet omvallen als gevolg van de crisis,” vertelt Kleizen. “Daarom werd dit idee ook met veel enthousiasme ontvangen.”

Het idee is ontstaan nadat het kabinet verregaande maatregelen aankondigde. Kleizen: “Door het sluiten van kantoren, scholen en gemeentehuizen zijn er gaten in de bezorging van MSG ontstaan. Om dat op te vangen hebben we nagedacht over hoe we een stuk volume in de regio kunnen behouden en daarmee ook onze mensen aan het werk kunnen blijven. Daarnaast willen we graag wat doen voor de lokale ondernemer die het in deze tijd erg zwaar heeft, zodat we samen iets minder slecht uit deze crisis kunnen komen.” Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij MSG trouwens hoog in het vaandel. Er werken zo’n vijfhonderd mensen, waarvan 72% een afstand heeft tot de arbeidsmarkt en ook milieuvriendelijkheid speelt een steeds belangrijkere rol. “Anders heb je over een aantal jaar geen bestaansrecht meer.”

Webshop opzetten
In recordtempo is de eerste website, koopinenschede.nl, gerealiseerd en interesse vanuit andere gemeentes volgde snel. Kleizen: “We vinden het belangrijk dat alle betrokken partijen achter het idee staan. We zijn als eerste met gemeentes in gesprek gegaan. Zodra zij groen licht geven is het de beurt aan de winkeliers-, markt- en horecaverenigingen. Zij spelen hierin een belangrijke rol, want ze kennen de lokale ondernemer als geen ander en kunnen ze dus makkelijk de voordelen van dit initiatief laten inzien. Een ondernemer die zich aanmeldt krijgt een uitgebreide handleiding en alle informatie die nodig is om de webshop op te zetten.” De aangesloten gemeentes zijn op moment van schrijven; Almelo, Enschede, Dinkelland, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen en Tubbergen.

Bestellen, betalen, bezorgen
Nu de basis staat en goed werkt, is het voor een nieuwe gemeente een kwestie van zo’n twee dagen voordat de website online komt. Er wordt dan dag en nacht gewerkt door StoreKeeper, het bedrijf dat de webshops realiseert. Kleizen: “Samen nemen we de drie b’s voor onze rekening: bestellen, betalen en bezorgen. Voor winkeliers geldt dat hun items binnen 24 uur zichtbaar zijn in de webshops. Is een bestelling voor 12 uur ’s middags geplaatst, dan heeft de consument het product aan het einde van de dag in huis. De winkeliers krijgen dan binnen een week het geld.” Aankopen kunnen per iDeal worden afgerekend en MSG regelt vervolgens de logistieke bewegingen. “Het MSG- pakkettensysteem bestaat al, dus wanneer er een bestelling binnenkomt wordt dit automatisch opgenomen in het systeem en wordt het pakket zoveel mogelijk per fietskoerier, aardgas- of elektrische auto bezorgd in de omliggende postcodegebieden.”

Vooruitstrevend zijn en blijven
Daarnaast zijn MSG en StoreKeeper ook betrokken bij een ander initiatief, Boxbode genaamd, dit keer in samenwerking met marketing- en communicatiebureau Vazquez en supermarkten uit de buurt. Op de website kunnen boodschappenboxen met verschillende thema’s en formaten worden besteld, die door MSG in heel Twente worden bezorgd. “Deze initiatieven zijn ontstaan om te voorkomen dat mensen nog massaal de stad in gaan, maar ook om de mensen die niet de deur uit kunnen of willen te ontzorgen. Tegelijkertijd steunen we hiermee de lokale ondernemers.” En hoewel het idee is ontstaan vanuit de coronacrisis, kan het ook iets voor de langere termijn zijn. “We hebben nu iets opgebouwd waar we achter staan. De huidige situatie heeft alles in een stroomversnelling gebracht en we zijn ervan overtuigd dat dit initiatief ook hierna bestaansrecht heeft. MSG is geen traditioneel bedrijf, ook al opereren we wel in een traditionele branche. We willen vooruitstrevend zijn en blijven.”

Wilt u meer informatie over dit initiatief of wilt u zich als ondernemer aanmelden? Kijk dan op www.koopinjouwstad.nlen zie welke ondernemers in uw gemeente meedoen.

*advertorial

>
>
>
Boers & Lem
EY
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
Jongbloed