Hoe fit is Twente?

Hoe fit is Twente?

Vret’n, zoep’n en angoan of chiazaad en yoga?

Fit, slank, gezond én het vermogen om het bij één of twee drankjes te houden. Dat wensen we allemaal en ieder jaar op 1 januari is het zover. Aanmelden bij de sportschool - altijd weer een piekmoment daar de eerste maand-, een hardloopapp installeren en een yogamatje met bijbehorende outfit scoren voor weinig.

Maar dan wordt het februari, maart… en sta je met iets van een schuldgevoel als vanouds weer met een wijntje in je hand bitterballen weg te werken tijdens een of andere netwerkbijeenkomst. Carnaval is meestal de druppel. Dan laten we de teugels gewoon weer vieren. Schuldgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon, want ja, bij genieten van het leven horen eten en drinken. Hoe fit zijn we eigenlijk in Twente? Zijn de vooroordelen over Tukkers - stevig drinkende feestvierders maar met noaberschap hoog in het vaandel - terecht of zijn we hier gewoon net als de gemiddelde Nederlander? TOM zocht het uit.

Geen loze kreten

Ook in onze regio zijn producten als chiazaad, ongebrande noten en kefir hot, ook wij hebben fietsplannen, doen aan ‘lunchwandelen’ en kijken rokers steeds vaker met de nek aan. Werkgevers doen er van alles aan om hun personeel fit te houden. Raymond van Cleef, creative director bij Alien Trickbijvoorbeeld. “Wij willen een gezonde werkomgeving bieden, die is gebaseerd op drie pijlers: vitaliteit wat betreft organisatie en een open werksfeer, financiële fitheid met betrekking tot een goede cashflow en persoonlijke fitheid, geestelijk en lichamelijk.” Dat zijn bij het Hengelose bedrijf, dat helpt bij het ‘branden’ van bedrijven en producten, geen loze kreten in een ‘missie en visie-documentje’. Ieder jaar doen personeelsleden mee aan de Singelloop en aan bedrijfsvoetbal- en softbaltoernooien. “Vorig jaar hebben we een hele week georganiseerd in het kader van ‘de week van de werkstress’ met van maandag tot donderdag elke dag een thema”, verklaart Van Cleef. “De ene dag kregen al onze medewerkers, zo’n vijftig stuks, een massage, een andere dag konden ze deelnemen aan een training mindfullness en yoga en de volgende dag werden communicatietools aangereikt om elkaar beter te leren begrijpen, wat de geestelijke fitheid weer ten goede komt.” Het bedrijf wil voortaan ieder jaar zo’n fitweek organiseren. Maar eerst staat weer bedrijfssporten op het programma. “We proberen elke keer wat nieuws. We hebben al eens mountainbiken aangeboden en trainden een jaar lang voor de ‘Mud-run’. Nu is Crossfit aan de beurt. Iedereen krijgt, onder werktijd, clinics aangeboden. En wie wil kan dóór met de sport.” Qua voeding kan het wat Van Cleef betreft wel beter bij Alien Trick. Hij zou het liefst de kroketten en de pizza’s van het gezamenlijke lunchmenu zien verdwijnen. Maar dat is voorlopig een brug te ver. “We hebben onze ‘Salade Thursday”, zegt hij. “Kleine stapjes zetten en dan we komen we er wel.”

Hapje, drankje en samen stappen

Waar de ene werkgever druk is met fitte werknemers, ‘loopt’ het volgens de andere ‘wel los’. “Bij ons loopt het personeel zich de benen uit het lijf’’, zegt restaurateur Arie Bijkerk van Golfclub Driene in Hengelo. “Als je zo hard werkt, blijf je vanzelf fit. En veel en verkeerd eten is er ook niet bij, want vaak schiet het eten erbij in. Bij ons zijn een gezamenlijk hapje en een drankje en een keer samen stappen op zijn tijd dé manier om fit te blijven.’’

De golfclub lijkt een uitzondering, want steeds meer bedrijven hebben sporten en bewegen op de agenda staan.

Beweegmoment

Maarten Nijland, oud wielrenprof en nu eigenaar van Bike Challenge in Rossum, spint er garen bij. Veel Twentse bedrijven huren hem in om werknemers gezond te houden. “Het ene bedrijf kiest voor mountainbike-clinics, het andere voor lezingen en bootcamps en weer een ander voor voedingsadviezen. Steeds vaker maken werkgevers de keuze om personeel te ondersteunen op deze manier. En, het werkt! Als je samen met collega’s sport en met je gezondheid bezig bent, is de drempel niet zo hoog. Onder werktijd of direct na een werkdag meteen aan de slag samen en je hebt je ‘beweegmoment’ weer gehad. Wat we altijd doen is successen vieren, laten zien dat je vetpercentage omlaag is gegaan, je spiermassa is toegenomen en je metabolische leeftijd lager is geworden door je inspanningen. Dat stimuleert.”

Gezondheid op de werkplek

John ten Voorde merkt op een heel andere manier dat ‘fitte werknemers’ tegenwoordig zo ongeveer een must zijn. De eigenaar van JTV Projectinrichters in Borne krijgt steeds vaker klanten die kiezen voor zit-stabureau’s, stilt-krukken en bureaustoelen om ‘bewegend te zitten’ en zo een statische houding met slechte doorbloeding te voorkomen en te veranderen in een dynamische houding. “Naast het creëren van een efficiënte inrichting met de juiste sfeer en prettig gevoel van comfort zijn gezondheid en fitheid op de werkplek uitermate belangrijk. “Zitten is het nieuwe roken”, zeggen ze niet voor niets. “De tijd van acht uur per dag stilzitten-en-je-werk-doen is voorbij. Er zijn allerlei manieren om blessures, of erger, werkuitval te voorkomen. Het begint bij het goed afstellen van je bureaustoel, je monitor, je toetsenbord en het werkblad zelf”, zegt Ten Voorde die het verbazingwekkend vindt dat daar nog steeds een wereld te winnen is. “De mogelijkheden om nek-, rug-, schouder- en armklachten te voorkomen zijn legio. Als je in een auto stapt waar iemand anders in gereden heeft, pas je meteen je stoel aan en zet je de spiegels goed, ook al is het een ritje van tien minuten. Dat moet je op je werkplek ook doen.” Ten Voorde vindt dat hij als kantoorinrichter een bredere taak heeft dan alleen maar ‘dozen schuiven’. Hij adviseert. “Als we ervoor kunnen zorgen dat werknemers minstens net zo fit het kantoor verlaten als ze gekomen zijn, hebben wij ons werk goed gedaan.”

Onderzoek

Initiatieven genoeg dus onder de werkgevers. Maar hoe zit het nou: zijn wij Tukkers minder fit, fitter of net zo fit als de rest van Nederland?Epidemioloog Cristel Boom van de GGD in Twente heeft de cijfers. “Er is een verband tussen werk en gezondheid”, vertelt ze. “Gezondheid is een voorwaarde om te werken en werk is een belangrijk onderdeel voor gezondheid. Het is een van de onderwerpen waarmee de GGD zich bezighoudt. We onderzoeken ‘werk en gezondheid’ eens in de vier jaar. Landelijk, maar ook regionaal.” En wat blijkt? Hoewel minimaal wijken de cijfers in Twente af van het landelijk gemiddelde. Twentenaren drinken inderdaad meer dan in de rest van Nederland. Zwaar drinkende werknemers, dat wil zeggen vier of meer drankjes per gelegenheid voor vrouwen en zes voor mannen, zijn er bij ons meer; 14 procent in Twente en 11 procent in Nederland. Overgewicht idem dito; 48 procent van de Twentse werknemers heeft overgewicht, landelijk is dat 45 procent. Maar eenzaamheid komt iets minder vaak voor; in Twente is 33 procent matig tot ernstig eenzaam. Landelijk is dat 37 procent onder de beroepsbevolking. Toch dat beroemde noaberschap? En bewegen volgens de richtlijn doen onze werknemers ook vaker: 66 procent doet het goed. Landelijk is dat 61 procent. En wat is dan goed? “Vijf dagen per week dertig minuten per dag matig tot intensief bewegen”, weet Boom.

Rol van de werkgever

Naast ‘droge cijfers’ leveren, doet de GGD Twente meer. “We hebben een panel in het leven geroepen om te weten te komen hoe werknemers denken over hun gezondheid. We hebben de vraag gesteld of werkenden vinden dat hun werkgever kan bijdragen aan gezondheid en zo ja hoe.” Ongeveer twee derde van de werknemers wil fitter worden en in een betere gezondheid verkeren. Een gezond gewicht, meer bewegen, minder stress en ‘nee leren zeggen’ kan volgens hen bijdragen aan dit doel. Volgens 80 procent kan de werkgever meehelpen het doel te bereiken. De overgrote meerderheid in onze regio vindt dat de werkgever een taak heeft op dit vlak. De vragen aan de werkgever variëren nogal; van een betere hygiëne en het naleven van de Arbowet tot planten op kantoor, verplichte pauzes en de inzet van extra collega’s bij grote drukte. “Sporten onder werktijd, flexwerken, korting op een sportabonnement, een vast contract, inhoudelijk uitdagend werk en verantwoordelijkheid dragen volgens het panel allemaal bij aan gezonde werknemers. Salaris werd ook genoemd, maar opvallend is dat waardering en persoonlijke aandacht voor Twentenaren belangrijker zijn dan dat”, aldus de epidemioloog die uit alle cijfers een tip voor werkgevers gedestilleerd heeft. “Ga met je werknemers in gesprek over wat zij willen verbeteren aan hun gezondheid. Dit kan verrassende antwoorden opleveren en zorgt ervoor dat het een gezamenlijk doel wordt. Dat komt de motivatie ten goede en dus ook de algehele gezondheid.”

Tekst: Maaike Thüss
Fotografie: Frank Visschedijk

Het hele verhaal is te lezen in

TOM februari 2019

>
>
>
Jongbloed
Dijks Leijssen
EY
Eurorisk
Boers & Lem