Gebak van opgeluchte ondernemers

Gebak van opgeluchte ondernemers

Het komt regelmatig voor dat er een feestelijke taart wordt afgeleverd bij de ROZ  Groep. Afkomstig van opgewekte ondernemers die via de Twentse ondernemersorganisatie hun financiële knelpunten de baas zijn geworden en die het weer zien zitten.

Maatgesneden adviseren en begeleiden, daar draait het om bij ROZ, gevestigd in het Hengelose bedrijfscomplex H164. “We hebben twee grote doelgroepen, starters en ondernemers met een financieringsbehoefte”, legt adviseur Edwin Lahuis uit.“En ze kunnen ons gewoon rechtstreeks bellen”, zegt manager Ellen Lansink.

Adviseurs met veel ervaring

De ROZ-adviseurs hebben veel ervaring, bovendien kunnen er coaches worden ingezet: (oud)ondernemers, die een collega-ondernemer kunnen begeleiden. Klanten worden vaak door de belastingdienst, banken of hun eigen accountant doorverwezen. En het gebeurt steeds vaker dat de ene ondernemer de ander op de ROZ Groep attendeert. Op haar beurt heeft ROZ weer goede contacten met onder meer banken en fiscus. Lahuis: “Die zijn vaak bereid om een ondernemer de gelegenheid te bieden zijn bedrijf te herstellen.”

Diverse groep ondernemers

Jaarlijks melden zich tussen zes- en zevenhonderd ondernemers met een financieringsbehoefte. Het aantal starters ligt rond de duizend. “Een heel diverse groep”, zegt Lansink. Starters maken meestal via hun gemeente, het UWV, accountants of netwerkbijeenkomsten kennis met ROZ.

Verder helpen of uit de droom helpen

Het is een nuttige stap. “Je moet je immers goed voorbereiden op het ondernemerschap, want je moet je geld kunnen verdienen met je idee. Je moet er ook de persoon voor zijn. We helpen ze verder met hun droom of we helpen ze uit hun droom”, aldus Lansink. Want het kan blijken dat ze niet geschikt zijn voor het ondernemerschap. Oók zinvol. Lahuis: “Daarmee behoed je mensen voor toekomstige schulden.”

Last van de schouders

De advisering en begeleiding is gratis, de ROZ Groep wordt door de Twentse gemeenten en het rijk betaald omdat er met rijksregelingen wordt gewerkt. Ellen Lansink: “Als ondernemers uit de financiële problemen zijn, valt er een hele last van hun schouders.” Edwin Lahuis: “dat geeft ons ook een goed gevoel. Daar doen we het voor!”

>
>
>
Eurorisk
TOM's Business Blow Out
TOM's Rally
ROZgroep
Jongbloed
Van Deinse Medianieuw
Aysay
Boers & Lem