Fitste bedrijf van Twente: DifferIT

Fitste bedrijf van Twente: DifferIT

Tarik al Hamdaoui heeft jaren gevoetbald op meer dan gemiddeld niveau, is sportief, gek op FC Twente als supporter en sponsor. Maar dat is nog altijd geen garantie dat zijn bedrijf DifferIT wordt gekozen tot Fitste Bedrijf van Twente in 2019. De jury vond ook dat er meer was: ‘Vitaliteit maakt onderdeel uit van het DNA van het softwarebedrijf’. “Ik wil een bedrijf zijn waar je mens bent en geen werkpaard”, zegt hijzelf.

‘Met Tarik El Hamdaoui als voorhoedespeler is vitaliteit vanzelfsprekend, schreef de jury van de Twentse Zakenverkiezing. Er is echter een reden voor die vanzelfsprekendheid: op 8 oktober 2010, op de afslag van de A1 richting Arnhem, rijdt iemand die kennelijk andere dingen aan het doen was, met volle snelheid achterop zijn auto. Hij lijkt het ongeluk goed door te komen en gaat naar huis. “En daar zakte ik volledig in elkaar”, vertelt El Hamdaoui: “Ik was in een klap een oude man geworden: ik kon geen vijftig meter lopen, mijn oogspieren functioneerden niet meer, balans was weg, het gezichtsvermogen werd minder. De artsen zeiden dat ik nog wel zou kunnen functioneren na het revalideren. Dat zou ik doen bij het Roessingh, maar er was een wachttijd van maanden. Ik ben toen naar een particuliere revalidatiekliniek gegaan. Ik wilde niet zielig zijn, ik wilde niet rustig aan doen. Ik wilde weer in mijn ritme komen.” Het revalideren heeft negen maanden gekost. Tarik: “Na drie maanden ben ik weer gaan hardlopen, daarna weer een dagje gaan werken en na die negen maanden heb ik in mijn eentje de halve marathon gelopen. Ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten maar doorzetten.”

Goede werksfeer en vitaliteit

Bijna drie jaar geleden richtte El Hamdaoui DifferIT op. Een specialist op het gebied van AFAS software. Het team implementeert de software bij bedrijven, organisaties en instellingen. Uiteraard is FC Twente AFAS-gebruiker; Tarik is sponsor en supporter van de club, die hij al vanaf zijn jeugd een warme hart toedraagt.  Binnen DifferIT is er veel aandacht voor een goede werksfeer en vitaliteit. “Ik heb ervaring in dat opzicht. Ik werkte bij een bedrijf waar het niet lekker liep. Daar krijg je uiteindelijk last van: je gaat meer werken, nog meer rennen op de werkvloer en uiteindelijk raak je uitgeput. Ik werd zelf zwaarder en het leven ook: je humeur leidt er onder net als de thuissituatie.”

Dat dus niet, beloofde hij zichzelf bij zijn eigen bedrijf en zet zijn mensen voortdurend op het spoor van gezondheid en een goede balans tussen werk en privé. Dat werkt goed, want het ziekteverzuimcijfer zal voor veel ondernemers jaloersmakend zijn. Tarik: “We hebben geen ziekteverzuim. Maar dat is ook maar een cijfer. Ik vind het veel belangrijker dat we in dit bedrijf een familiesfeer hebben gecreëerd. En voor je familie, daar zorg je altijd goed voor. Ik heb door mijn eigen ervaring altijd gezegd: ik wil een bedrijf waar je mens bent en geen werkpaard. Een leuk bedrijf, met leuke mensen die het naar hun zin hebben. En als je dat creëert dan merkt de klant dat ook. We werken veel voor de bedrijven van Joop van den Ende, maar er komen ook andere partijen voor de IT. En dat merken ze. Ze missen de energie, de flexibiliteit en het persoonlijke. Onze mensen brengen dus een heel andere sfeer en gevoel mee naar de klant. Dat vind ik fantastisch.”

Sporten en gezondheid
Vitaliteit maakt onderdeel uit van DifferIT. Een deel van de totale salariskosten van het Enschede softwarebedrijf wordt besteed aan sporten en gezondheid. “Het is belangrijk want sporten heeft ook te maken met doorzettingsvermogen, tegenslagen positief kunnen benaderen. Daarom geven we veel aandacht aan vitaliteit, we sporten, organiseren leuke activiteiten zoals clinics, mountainbiken en de Singelloop. Ja, wat de jury zei: het zit wel in het DNA van DifferIT.”

En dat DNA zorgt dus ook voor nul procent ziekteverzuim. Een mooie bijkomstigheid? “Kijk, natuurlijk ben je ondernemer en een beetje eigenbelang is er altijd. Maar: ik wil een leuk bedrijf hebben met leuke mensen die worden gewaardeerd. Als ondernemer moet jij je successen durven delen met het team. Want het is een gezamenlijk succes. Natuurlijk moet er moet geld worden verdiend als onderneming maar liever wel met mensen die het naar hun zin hebben en trots zijn. En ja, die in goede, degelijke auto’s rijden voor het geval ze aan worden gereden. Je zorgt voor je familie, daar draait het uiteindelijk om.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Eurorisk
EY
Jongbloed
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur