Enschede Marathon zet in op vitaliteit

Enschede Marathon zet in op vitaliteit

“In het belang van alle partijen”


Grote sportevenementen zijn ondenkbaar zonder ondersteuning van het bedrijfsleven. Ook Enschede Marathon vormt daarop geen uitzondering. Dankzij de financiële bijdrage van sponsors is het mogelijk om ieder jaar het budget op niveau te houden zodat een aansprekend loopevent kan worden georganiseerd. Maar het gaat verder dan ‘handje ophouden’.

Ook de 52e editie van Enschede Marathon wordt weer mogelijk gemaakt door grote en kleine bedrijven en organisaties die het belang van dit Twentse loopevent inzien. Uiteraard is er het commerciële belang, zoals naamsbekendheid en imago. Maar veel meer ligt aan het besluit om de marathon te steunen een maatschappelijke en sportieve overtuiging ten grondslag. En dat neemt ieder jaar verder toe, constateert Sandra Melief, directeur van Enschede Marathon. “Sponsors zijn belangrijk omdat ze het evenement mede mogelijk maken. Ik spreek trouwens liever van partners. Sponsors, dat is zoiets van je handje ophouden voor honderd euro in ruil voor een spandoek langs het parcours. Dat is niet meer van deze tijd. Bedrijven en organisaties zien ook dat die vrijblijvendheid in deze tijd niet meer past. En als organisatie willen wij dat ook niet meer. We willen juist samen optrekken in het belang van alle partijen.”

Vitale en gezonde mensen

De kern is economische vitaliteit: een vitaal en gezond Twente met vitale en gezonde mensen. “Dat is een belang dat niet mag worden onderschat”, aldus Melief: “Lopen en sporten in het algemeen is gezond. Je ziet dat werkgevers daar steeds meer aandacht aan schenken: verzuim terugdringen is beter voor de mensen en beter voor het bedrijf. Dat is economische vitaliteit.”

Bij Enschede Marathon komt dat tot uiting in de verschillende afstanden. De HumanCapitalCare Companyrun, de Menzis Fitrun, de Xsens Halve marathon en de Rosen Cityrun. Sandra Melief: “Allemaal partners die een focus hebben op gezondheid.” Voor Menzis uiteraard is het vanzelfsprekend; een zorgverzekeraar heeft belang bij een goede gezondheid en vooral preventie. Maar ook bij Xsens, HumanCapitalCare en Rosen staat vitaliteit en sportiviteit hoog in het vaandel. “Een gezond en vitaal team, dat straalt ook naar buiten uit en is positief voor je imago.”

Om daaraan tegemoet te komen is de HumanCapitalCare Companyrun ontstaan; inmiddels een gevierde traditie. Bedrijven kunnen teams inschrijven van drie tot vijf lopers, inclusief een gastloper. De afstanden waaruit gekozen kunnen worden zijn vijf en tien kilometer en de halve marathon.

Sport Health Check

Om ook de verbinding tussen de marathon-organisatie, lopers en partners te versterken kunnen deelnemers aan de Companyrun een sport health check doen. Hiervoor hebben The Vital Company, Topvorm Twente en het Sportcentrum van de Universiteit Twente de handen ineen geslagen. Een unieke samenwerking, die is bedoeld om te zorgen dat lopers goed voorbereid en fit aan de start verschijnen, zegt Sven Koelen, oprichter en directeur van The Vital Company in Almelo: “We zijn een full service vitaliteitspartner en begeleiden bedrijven en organisaties zodat de medewerkers vitaal blijven. We kijken daarbij naar de fysieke belastbaarheid maar ook de mentale kant. Dat gaat namelijk hand in hand.”

“Fysiotherapie praktijk Topvorm Twente is al meer dan 10 jaar verbonden aan Enschede Marathon”, zegt Niki Gollenbeek: “De toplopers die voor de snelste tijden komen worden de vrijdag en zaterdag voor de marathon fysiek gecheckt door sportfysiotherapeuten van onze praktijk.” The Vital Company heeft samen met Topvorm Twente en technische geneeskunde studenten van de Universiteit een Sport Health Check ontwikkeld. Door middel van de Sport Health Check weet een deelnemer direct of deelname aan een sportieve uitdaging veilig is, wat de huidige gezondheidssituatie is en welke voorbereiding optimaal is. Het onderzoek omvat een ECG hartfilm, meting van conditie en fysieke belastbaarheid en diverse leefstijlcomponenten zoals cholesterol en bloeddruk. “Een compleet onderzoek dus”, aldus Koelen.Dit speciale project is een samenwerking met fysiotherapie Topvorm Twente en het Sportcentrum van de UT. Sportcoördinator Ingrid Bos van het Sportcentrum: “De Health Check doen wij samen al voor 400 medewerkers van de UT. Het is dan niet alleen de check zelf, maar ook de nazorg met onder meer diëtisten en fysiotherapeuten.”

Het Sportcentrum van de Universiteit heeft alle faciliteiten om te sporten. Zo’n 4.000 studenten en 1.500 medewerkers maken er gebruik van, maar ook voor sporters ‘van buiten’ is de accommodatie met onder andere twee sporthallen, fitness, een dojo en twee zwembaden, beschikbaar. Ingrid Bos: “Voor de Health Check zijn permanent twee ruimtes ingericht. Dat we nu de lopers van de Companyrun aanbieden om de Sport Health Check te doen past binnen het beleid van de UT: we willen namelijk de verbinding met het bedrijfsleven versterken. En uiteraard is vitaliteit ook een maatschappelijk belang.”

Tekst: Erwin Gevers

Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Jongbloed
EY
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem