Coronacrisis vergt creativiteit van ondernemers

Coronacrisis vergt creativiteit van ondernemers

“Na drie maanden is de rek er uit”

Van een groeiende economie met het laagste werkloosheidcijfer sinds 2003 – in februari 2,9 % van de beroepsbevolking – werd ondernemend Nederland met een klap wakker in de nachtmerrie die het coronavirus op mondiaal niveau veroorzaakt. Veel ondernemers worden getroffen door de overheidsmaatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Waar de ene ondernemer zijn bedrijf volledig heeft moeten sluiten, zien andere ondernemers juist weer nieuwe kansen of bieden de helpende hand.

Jonge Poerink Lichtreclame & Klokken wist door snel te schakelen in zeer korte tijd de Twentse apotheken te voorzien van plexiglas balieschermen ter bescherming van het apotheekpersoneel en bezoekers. “Het balletje begon eigenlijk spontaan te rollen, omdat de broer van de eigenaar van ons bedrijf een apotheek heeft in Arnhem.  Hij vroeg of we zulke schermen konden maken, we hebben een opzet gemaakt en direct geleverd”, vertelt Joost Abrahams van Jonge Poerink. “Daarna volgden apotheken in Zevenaar en het Rijnstate Ziekenhuis. Toen vervolgens ook hier in Twente vraag ontstond, als eerste bij Apotheek Dana in Borne, ging het snel.”

Abrahams: “We hebben materiaal besteld, schermen ontwikkeld in een aantal standaardmaten en een weekend doorgewerkt zodat we direct konden leveren. Eigenaresse Kirsten Movig is lid van de Twentse Apothekers Organisatie waar alle Twentse apotheken bij zijn aangesloten. Zij stelde voor met een mailing de andere leden op de hoogte te stellen van deze mogelijkheid. En toen ging het snel.”

Movig vult aan: “We hebben vijftien personeelsleden die we graag goed willen beschermen. Er staat wel een balie, maar we merkten dat er veel te weinig rekening werd gehouden met de 1,5 meter afstand en dat er nog erg veel zieke mensen zelf naar de apotheek kwamen. Dat gaf veel onrust onder het personeel. Na aankondiging van de eerste maatregelen hebben we op vrijdag 13 maart meteen contact gezocht met Joost Abrahams omdat we via-via hadden gehoord dat hij schermen kon leveren. Hij kwam meteen ter plekke de schermen laten zien, we hebben er vier besteld en enkele dagen later was alles geplaatst. Supermooi en snel werk en een nette prijs. Daarom hebben we Jonge Poerink ook van harte aanbevolen bij onze collega-apothekers.”

Jonge Poerink blijft creatief bezig. “We leveren veel vloerstickers om de afstandsgrenzen aan te geven maar dat is bijna standaardwerk. Voor onze klanten uit de bouwwereld ontwikkelen we speciale schermen om in de bedrijfsbussen te plaatsen. Het bouwpersoneel rijdt meestal gezamenlijk naar het werk, maar kan in zo’n bus uiteraard niet aan de 1,5 meter afstand eis voldoen. We bedenken nu een systeem om tussenschermen in de bedrijfsbussen te plaatsen, dat we kunnen bevestigen zonder gaten te boren. Het enige wat het bedrijf zelf moet doen is bij de verzekering checken, of het toegestaan is er zo mee te rijden.”

Hij vervolgt: “Ook zijn we nog bezig met het leveren van wanden met een speciale folie die door een druk op de knop van helder naar bedekt gaat. Dit systeem kan op een IC worden gebruikt om een patiënt meer privacy te bieden.  Ook dit is klaar om ingezet te worden”, aldus Abrahams.

Voorzichtig opstarten

“Het zijn vreemde tijden”, beaamt Tom Masselink van VNO-NCW Midden. “We staan continu in verbinding met ondernemers, telefonisch uiteraard, om te peilen wat de behoeftes zijn en wat de klachten zijn. Deze signalen zetten we 1-op-1 door naar het kabinet en die lijnen zijn momenteel heel kort. Er zijn branches die enorme klappen krijgen, en er zijn partijen die het ontzettend druk hebben. Maar over de hele linie gezien loopt alles terug. En deze situatie moet niet te lang aanhouden, want anders komt economisch echt de slop erin.”

Masselink: “De humane aanpak is logisch maar we moeten kijken naar hoe de gevolgen op langere termijn zullen zijn. Wenselijk is een voorzichtige opstart na de meivakantie, anders is het middel erger dan de kwaal. Ondernemers moeten daar op voorsorteren en er dan eind april klaar voor zijn. Met de maatregelen die nu door de regering getroffen zijn, kunnen de meeste ondernemers het wel even uitzingen. Echter na drie á vier maanden wordt het voor veel bedrijven lastiger.”  

Het nieuwe normaal

“Flexibiliteit is het toverwoord”, meent Koos Held, Curriculumvoorzitter Finance & Control van academie FEM at Saxion University of Applied Sciences. “Niet blijven hangen in hoe vervelend de situatie is. Wat ik studenten altijd voor houd is: vallen is niet een probleem, het niet opstaan wel. Dat geldt in deze situatie ook voor ondernemers. Zo snel mogelijk opstaan, sommigen krijgen een klap, anderen een dreun waarvan ze knock-out gaan. En voor degenen die al wiebelden, kan het de genadeklap zijn.”

Waar normaal bij een dip of crisis het probleem aan de kant van (gebrek aan) vraag zit, is nu de situatie totaal omgekeerd. “Het aanbod zit op slot, letterlijk. De gemiste omzet inhalen zal niet lukken: De niet gedronken kopjes koffie, de afgelaste evenementen, de niet gegeten diners. En dat is zuur voor iedere ondernemer. Deze situatie kun je niet bestempelen als ondernemersrisico. De lering die eruit te trekken valt is wakker blijven en vooruit kijken en steeds blijven onderzoeken, waar je kwetsbaar bent. Een open en flexibele houding hebben. Want één ding is zeker, er zal altijd weer een crisis komen”, aldus Held.

Hij verwacht niet, dat de samenleving naar de ‘oude’ normale situatie terugkeert. “Deze situatie is een trigger naar anders werken. Het zal blijvende gevolgen hebben voor onze manier van werken. Neem het thuiswerken: ondernemers worden zich nu bewust dat thuiswerken niet een slechte optie is. Meer werknemers thuis aan het werk betekent minder bedrijfsruimte en werkplekken nodig, dus kostenbesparing. De maakindustrie heeft haar kwetsbaarheid door de grote afhankelijkheid van China ontdekt. Ten tijde van de SARS-epidemie kwam drie procent uit China, nu is dat twintig procent. De impact is veel groter en dat heeft niemand zich gerealiseerd. Leveranciers in de hele keten worden geraakt als zo’n land op slot zit. De gevolgen van gesloten grenzen zijn desastreus, een duidelijk politiek signaal.”

“Voorlopig zal het Corona-virus nog rondwaren over de wereld, waarschijnlijk nog wel twee jaar”, aldus Held. “Ik verwacht dan ook dat we nog zeker een jaar in aangepaste omstandigheden zullen werken. En na zo’n periode is de gewenning er en wordt dit het nieuwe normaal. Bijvoorbeeld bij ons op het Saxion werd al jaren gesproken over online onderwijs. Nu de nood aan de man was, hadden we het binnen een dag geregeld. En wat blijkt: voor sommige vakken werkt het fantastisch, misschien zelfs wel beter dan de oude situatie. Een situatie als deze is zo dus ook weer een boost voor innovaties. We moeten met zijn allen Corona-compliant worden, ieder moet zijn eigen weg erin vinden.”

Even geen feestjes

Naast het sluiten van horeca en toerisme zijn in elk geval tot 1 juni alle grote evenementen afgezegd. Voor de toeleveranciers heeft dit grote gevolgen. Westerhuis Verhuur Twente is zo’n partij die door de maatregelen hard wordt getroffen. “We hadden een mooie gevulde orderportefeuille opgebouwd voor dit jaar, al dertig procent meer feestjes verkocht. Toen op 12 maart de maatregel van maximaal honderd mensen op bijeenkomsten werd aangekondigd was het klaar. Dan weet je dat alles stopt.  Ik heb twaalf man in dienst, dus dan slaat de schrik je wel om het hart, ook al zijn we een gezond bedrijf. Deze situatie is zo onwerkelijk.”

Westerhuis Verhuur Twente draait op evenementinrichting. De lijfspreuk is ‘We komen een feestje bouwen’ maar op dit moment is er weinig te vieren. “Een groot deel van de afgezegde evenementen wordt niet later alsnog gehouden, denk aan een Enschede Marathon of FBK Games. Een deel is wel verplaatst naar later dit jaar, maar ik hoop toch dat er snel weer wat kan worden gehouden, desnoods met bepaalde restricties. Wij hebben gelukkig wel een buffer en ik blij met het snelle en doortastende optreden van de regering, die doet dat goed. Maar je moet eerst alles wel even voorschieten en dan gaat het snel. Gelukkig ben ik een optimist en houd altijd de moed erin. Mijn jongens zijn toppers, we hebben de tijd nu besteed aan extra onderhoud van ons verhuurmateriaal en ons magazijn heeft er nog nooit zo netjes en brandschoon uitgezien als nu. Wij zijn er klaar voor om vol gas te beginnen zodra dat weer mag. We kunnen allemaal niet wachten, om de wagens weer te laden en feestjes te bouwen.”

tekst: Kimberley Vehof

>
>
>
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
EY
Eurorisk
Jongbloed