Bouman Industries Almelose alleskunner

Bouman Industries Almelose alleskunner

Het topstuk van Bouman Industries in Almelo is zo groot als een kleine woning. Daar staat er geen tweede van in Nederland. De DMC 210FD is een enorme, computergestuurde, vijfassige draai- en freesmachine. Het bakbeest kan complexe producten van meer dan twee meter aan, onder meer voor ASML. Kijk, legt directeur Wilco van Wijck uit, er staan overal genoeg kleinere verspaningsmachines. “Maar dan beginnen wij juist.”

Als er ingewikkelde onderdelen moeten worden gemaakt, met moeilijke metaalsoorten, hoogwaardige bewerkingen en grote nauwkeurigheden, dan komen ze bij ons, meldt Van Wijck opgewekt: “We zitten veel in het buitenland, en zijn gegroeid richting foodindustrie en producten en oplossingen, gericht op duurzaamheid en een schoon milieu.” Zo is de nieuwste dochteronderneming Centri Tech Seperations (CTS) Twente is gespecialiseerd in filtratie- en seperatiesystemen, zeg maar vloeistofscheiders.

Verlengstuk van de klant
Even een schemaatje, ten behoeve van het heldere beeld. Het bedrijf heeft z’n specialisaties opgedeeld in vijf onderdelen: Bouman Engineering, High Tech Machining, Systems, Process Technology en Production.  Daarbij zijn er drie overkoepelende activiteiten. De eerste, Industries, is toeleverancier aan de Nederlandse en Duitse maakindustrie: ontwikkelen, engineeren, produceren en installeren, met een focus op innovatie en een kwaliteit ‘die niet iedereen zo maar kan maken.’ Dan is er Bouman Environmental dat eigen producten en oplossingen ontwikkelt, gericht op duurzaamheid en een schoon milieu. En Bouman Processes is doende met het ontwikkelen, produceren en onderhoud van procesinstallaties voor de Europese maakindustrie. Daarmee is het Almelose bedrijf op vele markten thuis. “We worden ook steeds meer het verlengstuk van de klant”, zegt Van Wijck.

Samenwerking met Twence
Een paar mooie voorbeelden. In 2013 ontwikkelden de technici van Bouma, in samenwerking met afvalverwerker Twence een bijzondere installatie, die uit het afvoergas uit de afvalverbrander de CO2 omzet in natriumcarbonaat oftewel: bakpoeder. Dat wordt vervolgens weer gebruikt voor het reinigen van rookgassen. De installatie, die sinds 2015 draait, is een groot succes. “Een heel mooi project, we zijn er trots op.” En daarmee stopt het niet. “We zijn nu bezig om de processen te verbeteren, een aantal partijen is er wereldwijd in geïnteresseerd.” Wellicht, hoopt Van Wijck, ‘is de politiek er nu wat meer rijp voor.’ Want zonder overheidssubsidie gaat het (nog) niet. In elk geval heeft Twence er grote plannen mee, zegt hij. En daarbij wil Bouman graag worden betrokken.

Zelfvoorzienende installatie
In het rijtje opmerkelijke projecten hoort ook de bouw van een cassave-verwerkingsfabriek op het Indonesische Sumatra. Die opdracht vloeit voort uit de relaties met een grote, Deense klant in de zetmeelindustrie, waarvoor destijds in Veendam een Bouman-vestiging is opgezet. Aan de fabriek wordt momenteel de allerlaatste hand gelegd. “De installatie is volledig zelfvoorzienend”, legt Van Wijck uit. “Voor een grote coöperatie worden daar cassaves verwerkt, omdat de boeren helemaal afhankelijk zijn van de palmolie-industrie. Ze hebben er over nagedacht om dat anders te doen, en dat werd de verwerking van cassave.”
Het is een voorbeeld van de bijzondere producten van deze geavanceerde machinefabriek en de veelzijdigheid van Bouman en de vele sectoren, waarin het opereert. De lijst met afnemers en partners biedt daarvan een goede indruk, met namen als Fokker Aerostructures, Opra Turbines, Océ, Marel Poultry (het vroegere Stork Poultry Processing), VDL, ASML, Nedtrain, Elementis Specialties en FrieslandCampina.

Complete productielijn voor chips
En nog één mooi voorbeeld van wat Bouman doet in de food-industrie. Een grote klant is Kuipers, wereldwijd toeleverancier van chips- en nootjeslijnen. Aan de wand van de directiekamer hangt een tekening van zo’n complete productielijn voor chips. Aan de ene kant worden de piepers gestort en vervolgens gewassen en gesliced, dan volgen de droger en de friteuse en aan het eind worden de chips in zakjes verpakt. Het gevaarte heeft een lengte van vijftig meter. Van Wijck: “We maken alles in Almelo en Veendam – naast onderdelen die we inkopen. Alleen de verpakkingsinstallatie maken we niet zelf.” Techneuten van Bouman en Kuipers bouwen de grote lijn samen in Irak op. Kuipers is een goede relatie. “Zij richten zich op de proces-engineering en de marketing, de rest leggen ze bij ons neer.”

Twents gevoel voor understatement
De omzet van het Almelose bedrijf verdubbelde in de afgelopen vijf jaar van 10 naar 20 miljoen. “Nee, we mogen niet klagen”, zegt Van Wijck met Twents gevoel voor understatement. “We zijn de laatste jaren behoorlijk gegroeid en dat willen we doorzetten.” Het orderboek is in elk geval goed gevuld. De doorlooptijden van grote productielijnen liggen tussen de twintig en dertig weken, dus verse projecten worden volgend jaar opgeleverd.
Het betekent dat Bouman Industries weer knap overeind wist te komen na een magere periode. “In 2012 beleefden we een terugval nadat een grote Finse klant, die machines bestelde die we heel goed konden maken, zich uit strategische overwegingen had teruggetrokken. Ook twee andere grote klanten stopten. Dat heeft een stevige impact gehad. We waren weliswaar al bezig met diversificatie en het verbreden van onze afzetmarkten, maar dat kost in onze business heel veel tijd. En het was ook nog crisistijd, dat kostte extra veel energie.”

Lange en wendbare historie
Het bedrijf opereert nu als een totaaloplosser voor verschillende afnemers met verschillende behoeftes. Die flexibiliteit kenmerkt Bouman Industries trouwens, het is een firma met een lange en wendbare historie. Die begint op 1 januari 1950, wanneer Johannes Bouman in Almelo een machinefabriek opricht. Het is een toeleverancier voor de Twentse textielfabrieken. Maar als deze industrie ineenstort, tweede helft jaren 60, weet Bouman zich soepel aan te passen en specialiseert zich in het ontmantelen en het wereldwijd opbouwen van textielmachines in de lagelonenlanden. Daarna verandert de focus nogal eens. Zo bouwt het bedrijf een tijdje zandhoppers en gaat het in de maakindustrie opereren, met grote klanten als AkzoNobel, Polaroid, Urenco en Ten Cate.

Verdere automatisering en efficiency
In 1980 neemt een groepje werknemers de firma over, die zich ondertussen ook bij de voedingsmiddelindustrie meldt: een goede keuze, want het is een sector die ook in tijden van crisis een stabiele factor is. Desondanks moet er begin jaren ’80 stevig worden gereorganiseerd: de maakindustrie zit in de problemen. Tegelijk wordt geïnvesteerd in verdere automatisering en efficiency met de aanschaf van nieuwe geavanceerde machines.
In de tweede helft van de jaren 80 neemt Bouman Industries een belangrijke stap: het gaat zich ook richten op geautomatiseerde machinebouw. Het betekent een omslag van conventioneel maakbedrijf naar toeleverancier op de high-end markt. Ook de medische- en foodindustrie ontwikkelt zich stevig, bedrijven als Grolsch, Campina, Abbott en Nizo worden vaste klant bij de Almeloërs.

Economische recessie
En nóg zijn ze niet tevreden: de onderneming zoekt het ook in de richting van de grootverspaning. Daarmee ontstaan nieuwe markten, zoals semi conductors, aerospace en defensie. Met nieuwe klanten als Fokker, ASML, Thales en VDL. Maar in 2009 slaat de economische recessie toe, Bouman ontkomt niet aan een reorganisatie en Wilco van Wijck treedt toe als nieuwe directeur-eigenaar. De nieuwe richting wordt helder: Bouman is goed in totaaloplossingen, waarbij alle disciplines met elkaar moeten samenwerken voor het afleveren van turnkeyprojecten.

En nu is er een nieuwe uitbreiding noodzakelijk. Van Wijck: “We hebben hierachter nog een terrein van 4.000 vierkante meter liggen, daar kan een hal op van 3.000 vierkante meter. Die is bedoeld voor Bouman Systems, om grote productielijnen te kunnen bouwen, zoals die voor Kuipers. Daar is veel ruimte voor nodig.” Hij verwacht dat de bouw rond de jaarwisseling kan beginnen. “Het zou mooi zijn als die hal er de volgende zomer staat….”

Tekst: Bob Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Eurorisk
Boers & Lem
EY
Westerhuis Verhuur
Jongbloed