Beste Start-up van Twente: Innovalor

Beste Start-up van Twente: Innovalor

De wereld een stuk veiliger maken. Het is de ambitie van het Enschedese InnoValor dat bij de Twentse Zakenverkiezing als Beste Twentse Start-up van 2019 uit de bus kwam. Een bijzondere start-up, zo oordeelde de jury en een bedrijf dat zich in een volgende fase bevindt en verder zal excelleren. “Twente mag zich verheugen op die ontwikkeling”, zei juryvoorzitter Wilma van Ingen over de Enschedese start-up. Allerminst overdreven want met het ReadID lijkt InnoValor een wereldwijde hit in handen te hebben.

Samen met Maarten Wegdam stond Wil Janssen aan de basis van InnoValor. Allebei met een historie in onderzoek en informatica en gepromoveerd in Twente. “Maarten kwam terecht bij Lucent in Enschede, ik bij het Telematica Instituut, dat Novay ging heten en de samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven moest stimuleren op het gebied van ICT. Daar kwam Maarten ook terecht. Toen zes jaar geleden Novay werd opgeheven is daaruit InnoValor ontstaan.”

Digitale transformatie

InnoValor voert research-based adviesactiviteiten uit voor bedrijven en overheid en bouwt software rond digitale innovatie. Dat is nodig omdat de communicatie met dienstverleners steeds verder digitaliseert. De Nederlandse overheid wordt een i-overheid en samenwerkingsketens tussen organisaties worden steeds verder gedigitaliseerd. Wil Janssen: “De vraag die we willen beantwoorden is: wat doet internet met jou en jouw bedrijf, met de mensen en de klanten. En hoe gebruik je het. Dat geldt voor digitalisering vanuit de overheid maar ook het bedrijfsleven. Of de bancaire sector. Ook daar is sprake van een digitale transformatie. Voor jongeren is een bank geen gebouw met stenen meer. Ze herkennen een bank alleen nog maar als een app op hun mobiel.”

Ook de overheid ontkomt niet aan die verder transitie naar nieuwe digitale producten en diensten. “Maar je kunt nooit vooraf inschatten wat de acceptatie is door het publiek. Daarvan zie je in het verleden ook voorbeelden: het adopteren blijkt een moeilijk proces terwijl het tempo van digitalisering best heftig is. Je moet ook de menselijke maat in beeld houden. InnoValor onderzoekt daarom vooraf die acceptatie.”

Het bedrijf, met naast Enschede inmiddels ook een vestiging in Amersfoort, heeft een sterke wetenschappelijke basis en creëert daarmee duurzame, innovatieve oplossingen voor bedrijven en overheden. Naast techneuten zijn ook economen, industriële ontwerpers en cultuurwetenschappers betrokken bij de opdrachten. Een team dat buiten het licht van de schijnwerpers werkt, erkent Janssen: “Uitbundig bekend zijn we niet, nee. We moeten wat trotser zijn op onszelf, wat meer bravoure tonen.”

Digitale veiligheid
Zeker nu InnoValor zich ook steeds meer in het privacy-domein verdiept. Zo is de start-up nadrukkelijk betrokken bij de internationale beweging MyData die zich inzet om zelf de regie over je persoonsgegevens te voeren. Privacy dus, zegt Janssen: “Het is toch fijn als iedereen controle heeft over zijn of haar persoonlijke gegevens en die kan gebruiken. Dat is waarvoor MyData zich beijvert.”

Daarmee betreedt InnoValor ook het domein van digitale veiligheid. ReadID is een tool waarmee met behulp van een smartphone identiteitskaarten en paspoorten snel gecheckt kunnen worden op echtheid. “We doen aan mobiele identiteitsverificatie, zoals dat wordt genoemd. Het is begonnen als een demo-appje maar inmiddels zijn er internationaal al miljoenen apps gedownload. Het is voor iedereen te gebruiken en waterdicht, omdat het de informatie van de chip in het paspoort of id-kaart uitleest. De chip is natuurlijk belangrijk bij die check, want die is namelijk nooit te vervalsen. Dit kunnen we combineren met gezichtsherkenning waardoor je zeker weet dat het paspoort echt is en in handen is van de eigenaar. In Verenigd Koninkrijk hebben meer dan twee miljoen Europeanen inmiddels de app gebruikt om een verblijfsstatus aan te vragen voor de periode na de Brexit.”

Het succes van ReadID smaakt naar meer. “We willen softwareproducten ontwikkelen met maatschappelijke impact en kijken waar onze kansen liggen. In dat opzicht zijn we eigenlijk nog steeds een start-up. Ook in ander opzicht trouwens want door ReadID opereren we nu ook internationaal. Dat is een lastige spagaat: we zijn nationaal actief, we willen bedrijven en organisaties adviseren en zijn internationaal actief met ReadID. Maar voorlopig houden we alles nog in balans.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
EY
Jongbloed
Boers & Lem