Beckmann Groep spil in elektrotechniek

Beckmann Groep spil in elektrotechniek

Een eeuweling die bij de tijd blijft

Achter onopvallende gevels gaan niet zelden bedrijven met historie en traditie schuil. Bedrijven die veelal onder de radar blijven en waar de Twentse nuchterheid tot in de muren zit. Beckmann Groep in Enschede is zo’n bedrijf: een eeuweling die is gegroeid in de beste tradities van ondernemerschap en met internationale klanten. “Een instituut klinkt wat zwaar. Maar we zijn wel een begrip.”

Beckmann heeft een geschiedenis die veel installatiebedrijven van oudsher uittekent: vanuit een smederij en onderhoudswerk groeide de onderneming in twee generaties uit tot een veelzijdig bedrijf in elektrotechniek, mechanisch onderhoud en elektromotoren. De familie verkocht het bedrijf in de jaren tachtig aan een handelsonderneming, die ook frees- en kotterbanken reviseerde. Achtereenvolgens kende Beckmann meerdere eigenaren met als voorlaatste BAM Techniek, dat in Oldenzaal ook het belang van Beckmann, en uiteindelijk het wikkelbedrijf, overnam. Daarmee was BAM Techniek eigenaar van Beckmann Kamphuis in Oldenzaal en Beckmann Elektrotechniek BV in Enschede.

Nieuwe eigenaren Pleijhuis en Menting

Het duurde tot 2007; op dat moment was duidelijk dat BAM Techniek beide bedrijven niet meer vond passen in de strategie. Twee kopers meldden zich: Hans Pleijhuis en Rutger Menting, respectievelijk vestigingsleider bij Beckmann Kamphuis in Oldenzaal en vestigingsleider Beckmann Elektrotechniek in Enschede. Pleijhuis had de ervaring in de motorenrevisie (wikkelbranche) en Menting kende de wereld van de elektrotechniek. Na een aantal verhuizingen zijn beide bedrijven als Beckmann Groep vanaf vorig jaar gevestigd aan de Euregioweg in Enschede.

Eerste recht van koop

Menting, die zijn carrière begon bij Beckmann en daarna uitbouwde bij Norit, nu Pentair en Croon Elektrotechniek, herinnert zich de overname nog: “Beckmann paste eigenlijk niet bij de BAM. Beckmann richtte zich op de industrie en BAM op de installaties in de gebouwde omgeving. Hans Pleijhuis: “Geen kwaad woord over BAM trouwens. Maar we waren een klein clubje binnen een beursgenoteerde onderneming. Je krijgt dan te maken met onnodige kosten, zoals ICT en marketing. Voor Beckmann voegde dat niets toe. Er was hier ook een andere cultuur. Als je vanuit Bunnik de IJssel over moet, kom je toch in een andere wereld.”

Pleijhuis en Menting kenden elkaar uiteraard. Want hoewel destijds nog twee bedrijven met eigen kernactiviteiten, vielen beiden onder de BAM. “Je voelt dat je bij een grote partij zit. Nee, geen frustratie, het was meer uitdaging. BAM is geen foute club”, aldus Menting. Pleijhuis voegt toe: “We hebben er ook veel geleerd.”

Ze hadden het eerste recht van koop en besloten er voor te gaan: “Als je het niet doet, weet je ook niet waar je terecht komt.”

Reorganisatie

Pleijhuis en Menting zagen er brood in. Het koste weliswaar wat slapeloze nachten, maar het voordeel was daarbij dat ze zelf de touwtjes in handen hadden en zelf konden beslissen. Een van die besluiten was om de twee vestigingen weer onder één dak te brengen. In de eerste jaren was er veel onderhoud-gerelateerd werk aan zowel elektrotechnische installaties als motoren, zoals revisies en nieuwe wikkelingen voor de rotoren.

Met dat brede aanbod aan werkzaamheden en specialismen is Beckmann actief in alle sectoren: de foodindustrie, productiebedrijven en maakindustrie, in zowel onderhoud als nieuwbouw van elektrotechnische installaties. “We deden alleen geen bouw-gerelateerde opdrachten”, zegt Menting. Het bedrijf leek daarmee immuun voor de klappen die de bouwsector kreeg. Toch kregen Pleijhuis en Menting hun vuurdoop in de periode 2014/2015. “We hebben zo lang mogelijk iedereen aan boord proberen te houden. Daar zijn we eigenlijk te lang mee doorgegaan. Uiteindelijk hebben we toch een reorganisatie moeten doorvoeren. Een zakelijke beslissing, maar wel emotioneel”, zegt Pleijhuis. Er werd van zeven medewerkers afscheid genomen, vertelt Menting: “Het was nodig. De verhoudingen liepen uit de pas; teveel mensen op kantoor, te weinig mensen op de werkvloer. Wat je ervan leert is dat het ook nodig is dat je soms harder moet zijn en ook open moet staan voor deskundigheid. De accountant had het wel aangegeven. Maar ja, je bent bang voor imagoverlies, wat uiteindelijk trouwens niet is gebeurd. Je zag de onrust, het was een vervelende situatie. Maar het was zeven of tweeënveertig man op straat”, aldus Menting: “Wat we er van geleerd hebben is dat je gewoon regelmatig je eigen toko moet inventariseren. Hoe is de organisatie opgebouwd, wie past wel, wie niet. Technische mensen hebben van nature een hekel aan verandering. Maar toch, je moet niet al te lang doorgaan op de oude voet.”

De reorganisatie gaf Beckmann een boost, zegt Hans Pleijhuis: “Het was een goede beslissing want daarna ging het enorm goed. De kosten zijn onder de loep genomen. De efficiency van de organisatie was weer helemaal op peil.”

Bewust markten opzoeken

Beckmann onderscheidt zich met name door een grote domeinkennis door de cultuur en de normen te kennen van de diverse klanten. “Je weet welke hygiënerichtlijnen gelden in de voedingsmiddelenindustrie. We hebben kennis van machinebouw en de besturingen voor productiemachines, we leggen elektrotechnische installaties aan en doen het onderhoud ervan voor de industrie”, zegt Rutger Menting: “We hebben die markten weer bewust opgezocht, want daar ligt onze kennis en ervaring.”

Die kennis en ervaring wordt ook ingezet in speciale producten. Zo produceert het Enschedese bedrijf onderdelen voor de UPS-systemen van het Almelose bedrijf Hitec Power Protection. Er zijn opdrachtgevers uit het Verre Oosten waarvoor complexe besturingskasten worden samengesteld. Beckmann is altijd een bekende naam gebleven, maar dat het bedrijf betrokken is bij grote projecten is vaak minder bekend. Bijvoorbeeld De Grolsch Veste, de UT, Grolsch, Johma. Slechts een greep uit de relaties. “Het zijn voorbeelden van klanten die bij ons komen om onze aanpak, de nuchterheid en de kennis”, constateert Hans Pleijhuis.

Duurzaamheid en andere ontwikkelingen

Met het eeuwfeest hoog op de agenda voorziet de directie tal van nieuwe uitdagingen. De nieuwe generatie hightechbedrijven in Twente zal minder leunen op zware elektrotechnisch installaties en elektromotoren. Menting ziet het niet als een bedreiging: “Er is nog veel conventionele techniek in gebruik. Maar natuurlijk verdiepen we ons ook in nieuwe hightech ontwikkelingen. We hebben contact met het onderwijs, volgen de ontwikkelingen in de energiemarkt. En we kijken naar mogelijkheden om meer informatie uit installaties te halen, om uiteindelijk met deze informatie de efficiency te verbeteren. Bovendien ligt er nog een stuwmeer aan elektrotechnisch onderhoud: “Er zijn namelijk ontzettend veel onderhoudswerkzaamheden  aan middenspanning-installaties uit te voeren.” Ook zijn veel van de installaties overgegaan van de netbeheerder naar de gebruiker. Het bedrijf is daar zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Voor Beckmann een nieuwe markt: “Bedrijven hebben zelf die kennis niet of niet meer in huis voor die installaties. Wij nemen dat over en zorgen voor goed en veilig onderhoud. Doordat wij dan installatieverantwoordelijk zijn, zijn we ook aansprakelijk.”

Hij constateert nog een ander facet dat steeds belangrijker wordt: “Het gaat er ook om dat de kwaliteit van de installaties optimaal is om efficiënt met de energie om te gaan.” Een terrein waarin Beckmann een rol opeist is duurzaamheid. Bijvoorbeeld door energiescans te maken om het verbruik van elektromotoren te analyseren. “Op energie-technisch gebied willen wij die uitdagingen natuurlijk aankunnen. Het heeft ook gevolgen voor de onderhouds-gerelateerde  activiteiten.  Dat geldt op termijn ook voor het alternatief voor gas. Gaan we dan over op waterstof als energiebuffer? Het punt is dat de energie er wel is, maar alleen niet altijd op de juiste plek.”

Bij dat alles zal Beckmann in de kern niet veranderen zegt Hans Pleijhuis: “We zijn altijd een begrip geweest. De grote projecten en klanten. We hebben onze sporen wel verdiend”.

Menting sluit er tot slot op aan: “We hebben Beckmann dan ook groot op de gevel staan. Dat we na honderd jaar een instituut zijn geworden, nee, dat klinkt te zwaar. Maar een begrip, dat zijn we wel.”

>
>
>
Boers & Lem
EY
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
Eurorisk