Mentor gezocht: Datasto

Mentor gezocht: Datasto

“De kneepjes van het ondernemersvak”

Binnenkort begint Frederick Stokkelaar aan de laatste fase van zijn studie. Bij het Oldenzaalse  ReintenInfra gaat hij zijn afstudeerproject doen; volgens hem een bedrijf van specialisten en een voorloper op het gebied van innovatie in de civiele wereld. “Een weg wordt aangelegd voor een periode van 20 tot 25 jaar. Die levensduur is uiteraard afhankelijk van het gebruik. Als je data kunt verzamelen over de intensiteit kun je veel beter je onderhoud daarop aanpassen. Bijvoorbeeld door tijdig de deklaag te vervangen. Dat is goedkoper dan een volledig nieuwe constructie”, aldus Frederick Stokkelaar.

Verzamelen en analyseren
Intussen werkt hij ook hard aan de ontwikkeling van zijn startup Datasto, dat bedrijven wil ondersteunen om met toepassing van sensoren data te verzamelen. “Mijn idee is dat je met sensoren veel kunt doen. Je praat dan over Internet of Things.” Het gaat bij Datasto niet alleen om het verzamelen van de data maar ook de analyses. En daaruit kunnen vervolgens nieuwe businessmodellen ontstaan voor, bijvoorbeeld, proactief onderhoud. Het gaat Frederick overigens niet in eerste instantie om de onderneming zelf: “Ik wil eerder bewijzen dat deze nieuwe toepassing haalbaar zijn.”

Met Datasto biedt hij een breed pakket mogelijkheden aan: het uitlezen van PLC’s, geluidssterktes, zonnestraling, infrarood en luchtdruk meten. Maar ook vochtigheidsgraad, fluctuaties in CO en magnetisch straling. Voor de hightech ervan werkt hij samen met ‘enkele slimme jongens in Delft’.

Leertraject
Met zijn website heeft Stokkelaar een professionele uitstraling. En inmiddels zijn er ook klanten en heeft hij aan zijn netwerk gewerkt. “Civiele Techniek is een min of meer conservatieve studie. Je hebt dan iets meer ruimte om ook te ondernemen. Ondanks die ruimte die je hebt naast je studie ben je toch nog altijd aan het ondernemen. Hoewel ik er nu wel geld aan verdien ben ik het niet met die insteek begonnen. Ik heb de onderneming gestart als een leertraject. Aan de andere kant weet ik nu wel dat je met het concept van Datasto veel kunt bereiken.”

Maar daar heeft hij wel hulp bij nodig, erkent Frederick: “Want je bent onervaren als ondernemer en dan zijn er valkuilen. Een van de aspecten is dat je klanten wilt behouden en dan geneigd bent te veel te beloven. Hoe ga je om met risico’s, wanneer kun je beter een onderhoudscontract aanbieden. Dat zijn zaken waar ervaren ondernemers mee over weten. Wat ontwikkeling betreft ga je, als je een start-up begint, echt heel snel. Maar de kneepjes van het ondernemersvak, daar zou ik graag meer over willen leren. En daarvoor zoek ik een mentor. Zeg maar, een oude rot in het vak. Dat zou geweldig zijn.”

Profiel

Frederick Stokkelaar komt uit een familie van ondernemers. Oudere Almeloërs herkennen in de naam nog de lokale slagerij, later supermarkt, maar ook in de rest van de familie staat ondernemen hoog in het vaandel. Ook Frederick heeft dat ondernemersbloed in de aderen vloeien. Dat leek er niet op toen hij Civiele Techniek aan het Saxion ging studeren. Inmiddels zit hij in de afrondende fase maar de vraag is of hij later inderdaad gaat berekenen hoeveel kubieke meters beton gestort moet worden zodat het viaduct of flatgebouw overeind blijft. Hij nam in zijn tweede leerjaar deel in het project De slimste weg. “Dat was onder andere om te onderzoeken hoe je data kon verzamelen binnen infrastructurele werken”, vertelt de 22 jarige Almeloër. Daar ontdekt hij min of meer toch ook dat het ondernemerschap hem trekt. “Ook al omdat ik liever eigen baas ben dan werk voor een ander…”

Hij gaat een minor ondernemerschap doen naast zijn studie Civiele Techniek. Dat is ook wel nodig want het idee voor een eigen onderneming heeft de student dan al uitgedacht: Datasto, een onderneming die zich richt op het toepassen van sensoren in de bebouwde omgeving. Met andere woorden: hoe kun je slim en nauwkeurig met sensoren over infrastructuur, zoals wegen, viaducten, gebouwen, data verzamelen en daar slim mee omgaan.

Bent u voor Frederick Stokkelaar en zijn veelbelovende startup de ‘oude rot’ die hij zoekt? Een ondernemer met ervaring, die de kneepjes van het ondernemen door en door kent? En wilt u als mentor eens met het sparren, meedenken en meepraten? Neem dan contact op met Frederick via 06-43738489 of fstokkelaar@datasto.nl.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Eurorisk
EY
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Jongbloed