Mentor gezocht: Brand your Merch

Mentor gezocht: Brand your Merch

Brand your Merch in Deventer heeft een gat in de markt ontdekt: artiesten, DJ’s hebben een internationale schare fans die tot in de miljoenen liefhebbers loopt. Zeker de grote namen in dit muziekcircuit zijn idolen. Een eigen kledinglijn versterkt het imago van de DJ en draagt over de hele breedte bij aan de ‘brand identity’. Brand your Merch neemt dan de volledige regie over van zo’n kledinglijn. Karel Kloeze: “Van het design tot de productie en de e-commerce met webshops; dat regelen wij in samenwerking met de artiest en het management. Wijzelf blijven daarbij op de achtergrond.”

De grens over
De ambities zijn groot en inmiddels levert Brand your Merch al diensten aan Nederlands DJ’s. Maar ook voor buitenlandse artiesten is het concept van Brand your Merch interessant. Karel: “We willen de grens over. Dat betekent internationaal zakendoen en daar ontbreekt het ons aan ervaring en kennis op het gebied van intellectueel eigendom, merkenrecht en juridische en fiscale aspecten.”

“Globale kennis over accountancy en juridische zaken hebben we wel. Maar dat is naar Nederlands recht. Het wordt anders als we een artiest uit Duitsland of de VS als klant krijgen.” De mannen zijn er van doordrongen dat zonder die vitale kennis en ervaring hun missie in de internationale wereld van muziek en entertainment een hachelijke onderneming wordt. “Je krijgt te maken met veel aspecten, zoals onze webshops en meerdere bankrekeningen. Fiscaal gezien is dat alleen al complex.”

Ervaring in de creatieve industrie
Door de focus op muziek en entertainment heeft niet iedere accountant of fiscaal adviseur de benodigde kennis in huis. “Wat we dus zoeken zijn een of meerdere mentoren die in de creatieve industrie werken en ervaring hebben met intellectueel eigendom, merkenrecht en het opstellen van contracten. Maar ook met royalty’s en productieafspraken. Dat is wel de crux: kennis van de do’s and dont’s van de creatieve industrie, de internationale entertainment business.”

Groeisprong
Als beginnend ondernemers hebben ze er nog weinig kaas van gegeten, geeft Karel Kloeze toe: “En we hebben niet de financiële middelen om een dure advocaat of adviseur in te huren. Daarom zoeken we een mentor waarmee we een uurtje mogen sparren en die ons vertelt waar de valkuilen zijn, hoe je een contract waterdicht in elkaar steekt, etc..” Komend jaar wil Brand your Merch de stap over de grens maken en verwacht daarmee een flinke groeisprong te realiseren. “Maar één verkeerd opgesteld contract en het kan al mis gaan. Dat willen we voorkomen. Een mentor zou voor ons dus heel waardevol zijn.”

Profiel
Karel Kloeze en Bas Dijkhuis kenden elkaar van de middelbare school maar kwamen elkaar weer tegen bij de studie Ondernemerschap & Retail Management van Saxion. De wens om te ondernemen was aanwezig. Bas begon al op zijn zeventiende met petjes produceren en verkopen, Karel werkte als ZZP’er onder andere in de telefonische acquisitie.

Sinds anderhalf jaar hebben zij het merk Brand your Merch, dat aanvankelijk werd opgezet om voor sportscholen, bedrijven en andere partijen kleding te leveren met een eigen logo en uitstraling. Dat pad is verlaten; de nieuwe richting die Bas en Karel zijn ingeslagen is het ontwikkelen van complete kledinglijnen voor de entertainmentindustrie en specifiek voor DJ’s, YouTubers en influencers. Brand your Merch neemt daarbij het volledige traject op zich: van design tot productie, webshop en fulfilment. Karel Kloeze: “In een eerder stadium hebben we voor Don Diablo een succesvolle kledinglijn ontworpen. We bouwen dus een echt fashionbrand om de artiest heen, een persoonlijk merk dat door de artiest zelf wordt gedragen, maar dat de fans ook willen dragen.”

Dat gaat veel verder dan het obligate t-shirt na afloop van een concert, want Brand your Merch ontwikkelt ook de webshops met een complete collectie, van hoodies tot winterjassen.

Bent u die mentor met ervaring in de creatieve en entertainment business? Heeft u kennis van buitenlandse markten op het gebied van juridische en fiscale zaken? En even belangrijk: heeft u tijd om deze jonge honden met internationale ambities bij te praten voordat ze de sprong wagen? Neem dan contact op met Karel of Bas via 06 - 21852258 of info@brandyourmerch.com.

>
>
>
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Eurorisk
EY