Mentor gezocht: Moovd

Mentor gezocht: Moovd

Sander, met 22 jaar de junior van het broederschap Kamphuis en student Ondernemen en Retailmanagement aan Saxion, zette in het eerste studiejaar de stap naar een eigen onderneming: “Je wordt gestimuleerd maar ik had zelf ook al het plan om een bedrijf te beginnen.”

Virtual Reality werd als kernactiviteit gekozen. Broer Menno, 25 jaar en inmiddels klaar met zijn studie facility management, stapte in en samen ontwikkelden ze het concept verder. Daarbij kwam de zorg al snel in beeld, zegt Sander:  “Het was eerst zoeken naar een niche. We waren er vroeg bij en er waren al meer spelers op het gebied van VR. Wij kwamen op het idee om VR in te zetten bij de behandeling van mensen met angststoornissen en PTSS-patiënten.”

Levensechte setting
De gedachte erachter is van een verbluffende nuchterheid. Menno: “Als iemand angst heeft voor een bepaalde situatie, dan gaat hij die situatie vermijden. Heb je moeite in een drukke omgeving, zoals met agorafobie, dan plaatsen wij diegene juist virtueel in zo’n omgeving, waarvan wij een film hebben gemaakt. Dat geldt ook voor mensen met PTSS: in de behandelkamer worden die patiënten met behulp van de VR-bril weer teruggeplaatst in dat trauma.” De films worden daar speciaal voor gemaakt, vertelt Sander: “Daar huren we dan ook acteurs voor in als dat nodig is. Bijvoorbeeld voor meisjes en vrouwen die gedrogeerd zijn in een café. De setting is dan levensecht. En zo zijn er nog meer scenario’s waarbij de behandelaar tijdens de sessie op een tablet of beeldscherm altijd kan meekijken met de patiënt en observeren wanneer de emoties heftig zijn.”

Zakelijke markt
Met het concept heeft Moovd niet alleen succes in de zorg. Sander: “In de zakelijke markt gebruiken we dezelfde technologie. Zo kunnen bijvoorbeeld medewerkers complete interactieve trainingen volgen voor een nieuwe productiemachine.” Niettemin, de psychiatrische kant van de VR-technologie is momenteel buitengewoon interessant. Zeker nu professor Ad de Jongh van behandelcentrum Psytrec (Psychotrauma Expertise Centrum) in Bilthoven, zich positief heeft uitgelaten over deze aanpak.

Er lijkt voor Moovd een mooie toekomst weggelegd. Toch zijn de broers voorzichtig en hebben ze nog ondersteuning nodig. Sander: “We zijn allebei jong en dan mis je gewoon ervaring binnen een netwerk. We willen een netwerk opbouwen in de zorg, maar hoe je dat? Wij komen daar niet makkelijk binnen, misschien nemen ze je niet serieus. We zouden het prachtig vinden als iemand ons daarin kan coachen en kan helpen dat netwerk te ontginnen.”

Profiel
Sander en Menno Kamphuis maken met hun startup Moovd furore. Het concept dat de beide Nijverdalse broers hebben uitgebroed mag inmiddels rekenen op een brede  belangstelling. Niet verwonderlijk want hoewel de toepassing van Virtual Reality, kortweg VR, geen rocket science meer is zijn de mogelijkheden die de broers bedachten revolutionair. Zeker in de geestelijke gezondheidszorg, waar Moovd patiënten met angststoornissen of PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) helpt angsten en trauma’s te overwinnen. De doelgroepen variëren van militairen tot vrouwen die aangerand zijn of mensen met hoogtevrees. Simpel gezegd worden zij met behulp van de VR-bril geconfronteerd met situaties die de angsten of trauma’s weer oproepen. Uiteindelijk moet de patiënt daardoor weerbaarder worden. De collectie met een speciale camera gemaakte films breidt steeds verder uit en niet alleen in de psychiatrische omgeving. Ook voor de zakelijke markt heeft Moovd een breed palet mogelijkheden en oplossingen. Van virtuele bedrijfsbezoeken tot VR-trainingen voor onderhoud van machines.

Sander en Menno Kamphuis pakken de zaken inmiddels professioneel aan. Er is er een tweesporenbeleid: Menno legt de focus op de zorg en Sander ontgint de zakelijke markt. Vanuit het eigen kantoor is de groei van de VOF van de Nijverdallers veelbelovend. Overigens is het succes geen reden voor Sander om zijn studie af te breken.

Bent u die ervaren mentor die samen met Sander en Menno een netwerk wil opbouwen? Neem dan contact op met Sander of Bas via  06 504 263 80 of info@moovd.nl.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
EY
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Eurorisk
Jongbloed