YER verbindt zich aan TOM's Business Blow Out

YER verbindt zich aan TOM's Business Blow Out

“We dragen startups een warm hart toe”

Detacheerder en werving- en selectiespecialist YER in Enschede heeft zich verbonden aan de verkiezing van de Beste Start-up en het symposium Start-ups en Innovation van TOM’s Business Blow Out 2020. Het past bij het ambitieuze detacheringsbedrijf dat in amper vijf jaar een toppositie in de Twentse arbeidsbemiddeling heeft bereikt. “We zijn in Enschede in feite ook als start-up begonnen”, aldus General Manager Koen Wijfjes.

Internationaal en landelijk is YER al ruim 30 jaar een toonaangevend arbeidsbemiddelingsbureau van starters tot zeer ervaren professionals vanaf HBO niveau. Inmiddels is YER Enschede uitgegroeid tot één van de grootste partijen in Oost-Nederland waarbij Koen Wijfjes (General Manager) en Bob Tenniglo (Commercieel Manager) verantwoordelijk zijn voor de business unit IT en Jan- Willem Prins (General Manager), Frank Elkink (Operationeel Manager) en Milou Olde Boerrigter (Commercieel Manager) voor de business unit Technology. De combinatie van echte Tukkers met een netwerk in en kennis van de arbeidsmarkt in Twente en goede aansluiting op het bestaande concept van YER heeft geresulteerd in het huidige succes en niveau van YER Enschede.

Koploper
In 2015 maakte Koen Wijfjes de overstap naar YER. Samen met Frank Elkink, eveneens met ervaring in de arbeidsbemiddeling, ontwikkelden ze een strategie voor het Twentse kantoor; één van de negen kantoren van het landelijk opererende YER. Die strategie is succesvol gebleken want met 250 gedetacheerde hoogopgeleide medewerkers, verdeeld over uiteenlopende organisaties met een technische inslag, is YER koploper. Elementen als winnaarsmentaliteit, toewijding en het hanteren van een hoge standaard zijn doorslaggevend, zegt Wijfjes: “We willen het beter doen dan de anderen. Dat geldt voor onze consultants, gedetacheerde collega’s en onze dienstverlening.

Denken in kansen en mogelijkheden

YER is in Twente gespecialiseerd in hoogopgeleide technici en it’ers. Een uitdagende doelgroep, want de vraag is groot, terwijl het aanbod klein is. Voor het team van 28 medewerkers is de uitdaging om de juiste mensen te vinden, vertelt Frank Elkink: “Dat doen we onder andere door nauw contact te houden met de onderwijsinstellingen, zoals Saxion en uiteraard de Universiteit Twente. We hebben het Talent Development Programma ontwikkeld waarin we de schaarse vraag van onze opdrachtgevers omzetten in een traineeship en bestaande bèta studenten omscholen tot de engineer waar schaarste in is. Bijvoorbeeld Java-Developer of Industrial Automation Engineer. Voor bijvoorbeeld een Werktuigbouwkundige of Biomedisch Technoloog is dat heel goed mogelijk. Het tekent YER ook: we denken in kansen en mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Visitekaartje van YER

De dienstverlening van YER is divers. Startpunt is de werving- en selectie, waarvoor de consultants beschikken over hun netwerken maar ook databases van vacaturebanken en LinkedIn worden ingezet, waarbij Commercieel Managers Milou Olde Boerrigter en Bob Tenniglo de verantwoording hebben voor de ontwikkeling van bestaande key-accounts, opdrachtgevers en TDP programma’s.

Een juiste afstemming op de vraag van een organisatie is altijd vanzelfsprekend. Maar het gaat verder, licht Koen Wijfjes toe: “Een kandidaat wordt bij ons goed voorbereid. Talenten van de UT krijgen bij ons verdere trainingen in soft skills en business skills. Want ze zijn goed in hun vak, maar er is veelal meer nodig in een bedrijf. En we willen dat ze, eenmaal binnen een bedrijf, ook optimaal functioneren. Zij zijn bij de opdrachtgevers het visitekaartje van YER.”
De detachering geldt voor een periode van een of twee jaar, afhankelijk van de mate van extra trainingen die de YER medewerker heeft gekregen. Daarna treedt hij of zij in dienst van het bedrijf. “Op jaarbasis gaat zestig procent van onze gedetacheerden over naar de inhurende organisatie.”

Elkink: “Wat belangrijk is, is dat wij de uitdagingen van onze relaties kennen. Er is nu een schaarste in de IT- en specialistische Technology sector aan young executives. Wij selecteren de kandidaten, coachen deze door eigen NIP-gecertificeerde arbeidspsychologen en zorgen dat de beste kandidaat goed voorbereid het bedrijf binnenstapt.” Het is dus geen hit and run-tactiek, aldus Elkink en Wijfjes: “Ons doel is om de Young Professional in verschillende keukens te laten kijken alvorens hij of zij een inhoudelijke keuze maakt voor een opdracht. Hierin zijn onze opdrachtgevers van essentieel belang. Soms bezoeken we met een kandidaat vier, vijf bedrijven zodat hij zich een goed beeld kan vormen en de juiste keuze maakt. Dat ontzorgen van de opdrachtgever, dat zit in ons DNA. Net zoals we na de plaatsing altijd contact houden met onze mensen. We blijven hen volgen en ondersteunen om hun ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken. De andere kant van de medaille is dat we een specifiek wervingsvraagstuk krijgen vanuit een klant. Wij doen de voorselectie en presenteren drie kandidaten waaruit de opdrachtgever de keuze kan maken.”

Kennis in de regio

De Twentse regio is een hightech-regio van formaat, waarbij YER samen met de opdrachtgevers werkt aan behoud en ontwikkeling van kennis in deze regio. Er vinden in de regio Twente fantastische technologische ontwikkelingen plaats, zegt Elkink: “Ja, ik vind dat wij als YER daar een belangrijke rol in spelen: wij zorgen mede dat de technische bedrijven kunnen beschikken over goede professionals met de juiste skills. Zowel aanstormende talenten als hoogopgeleide technici met ervaring elders. Dat is onze toegevoegde waarde zodat onze opdrachtgevers hun gestelde doelstellingen kunnen bereiken. Dat drijft ons! Dat is de reden dat wij het elke dag beter willen doen dan de vorige!”


Ook voor kleinere ondernemingen
Ondanks het succes en de waardering die YER krijgt van de opdrachtgevers, variërend van Thales, Tennet, Malvern Panalytical, Benchmark tot HP Valves en de Belastingdienst, doet de naamsbekendheid van de Enschedese arbeidsbemiddelaar onder voor de diensten. Koen Wijfjes beaamt dat: “Maar we zijn er ook zeker voor de kleinere ondernemingen, waarvan er in Twente volop op een hoog technologisch niveau actief zijn. En waarvoor wij dus ook onze dienstverlening graag inzetten.”

Meer naamsbekendheid is ook een van de redenen om naamgever te worden voor TOM’s Business Blow Out in de categorie Beste Start-up. “We zijn hier vijf jaar geleden begonnen als een start-up en snel doorgegroeid tot een toonaangevende partij. We weten dus wat er nodig is aan doorzettingsvermogen en het aantrekken van de juiste mensen. En we dragen starters zeker een warm hart toe en steunen ze ook met ontwikkel- en carrière-advies. Wij zijn daarom ook heel enthousiast over de award-verkiezing waar we onze naam aan hebben gekoppeld. We verheugen ons erop.”

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
EY
Eurorisk
Boers & Lem