Tjerko Jurgens zocht, vond en schenkt de lekkerste koffie

Tjerko Jurgens zocht, vond en schenkt de lekkerste koffie

Het avontuur Cerco Caffè

Koffie is een onmisbaar elixer in het dagelijks bestaan. En dat maakt dat het ook kritisch wordt beoordeeld. Wie slechte koffie serveert op kantoor of aan klanten, neemt ongewild een risico. Goede koffie daarentegen wordt alom gewaardeerd. Cerco Caffè heeft de handschoen opgepakt en een innovatief koffieconcept geïntroduceerd. Met topkwaliteit van Italiaanse origine.

Tien jaar geleden verkocht Tjerko Jurgens zijn bedrijf Hydrospex. De kleurrijke ondernemer bleef nog een tijd adviseur maar daarna werd het rustig. Deels gedwongen weliswaar, want zijn gezondheid liet hem in de steek. Maar vanaf het achterdek van zijn jacht in de haven van Corfu begon het toch weer te kriebelen bij de man die mede de Koersk van de bodem van de Barentszzee hees, een dak over de kernreactor van Tsjernobyl schoof en hielp het London Eye overeind te zetten. Met zijn koffieonderneming heeft hij nu zijn ‘eigen zwarte gat gedempt’: “Ik kwam tot de conclusie dat twee dingen in mijn hoofd nog niet klopten: goede koffie en mijn kinderen de mogelijkheid geven om te leren ondernemen.”

De wereld van het kopje leut

Dat er geen goede koffie is in Nederland ondervond hij op het eiland Corfu in de azuurblauwe Ionische zee: “Om de tien meter is er een tentje waar je voor een euro de beste koffie krijgt. Net als in Italië. Waarom wij dat niet kunnen? Omdat het brouwen van de koffie de smaak bepaalt.” Jurgens, niet vies van een avontuur, dook in de wereld van het kopje leut: van zetmethodieken en pistonmachines en uiteraard de basis: koffiebonen. Hij ontdekte dat het zetsysteem of beter het brouwen van de koffie een voorwaarde is voor kwaliteit: “En dat beheerst niet iedereen. Teveel of te weinig koffie, verkeerde temperatuur of druk. Gegarandeerd krijg je dan een slechte kop koffie, zelfs met volautomatische espressomachines.” Die trouwens maar een jaar of vier meegaan, voegt Jurgens toe: “Omdat dan het maalmechanisme of de zetgroep het begeeft.” Het concept van de capsules bleek al snel de oplossing voor Cerco Caffè. Ten eerste omdat deze de juiste hoeveelheid koffie bevatten en ten tweede ze luchtdicht te verpakken zijn. Dat is essentieel zegt hij: “Koffie verliest door het contact met zuurstof heel snel kwaliteit en dus smaak. Wij verpakken iedere capsule daarom luchtdicht, waarmee de versheid tot wel twee jaar bewaard kan blijven. Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te malen en het schoonmaken en onderhoud tot een minimum is beperkt. Juist die eenvoud spreekt mensen enorm aan.”

Zoektocht naar perfectie

Met koffie alleen was de zoektocht naar perfectie nog niet gedaan. In het Italiaanse Bologna vond hij een expert om de gewenste espressomachine te bouwen. “Bologna is het Hengelo van Italië: veel techniek, ingenieurs en vakmensen. De man die onze pistonmachine ontwierp bouwde espressoapparaten voor luxe jachten en privéjets. Dat niveau dus”, vertelt Jurgens: “Hij ontwikkelde ook de speciale piston voor onze capsules. We hebben in Bologna nu twee afvullijnen voor de capsules en de productie van de espressomachines. En in Triëst, de koffiehoofdstad van Italië, worden in een kleinschalige, traditionele branderij voor Cerco Caffè de beste blends samengesteld.”

Daarmee waren aan alle voorwaarden voldaan om Cerco Caffè samen met zijn twee dochters en schoonzoon op de Nederlandse markt te introduceren. Dat gebeurt letterlijk en figuurlijk met stoom en kokend water: het concept van het Hengelose familiebedrijf slaat namelijk aan bij liefhebbers van de betere espresso, lungo of cappuccino. “We hebben een abonnementssysteem voor de zakelijke en particuliere markt. Vanaf € 34,95 euro per maand inclusief vijftig capsules huur je de machine. Als je alles doorrekent is dit de meest aantrekkelijke koffieoplossing voor kantoor of thuis. Geen gedoe met ontkalken, want wij leveren op tijd een nieuwe filter. Als de machine kapot gaat brengen wij een nieuwe. En je kunt kiezen uit een enkele of, tegen een meerprijs, dubbele zetgroep en natuurlijk extra capsules bestellen. Want waar gaat het om: elke keer een perfecte koffie!”

Van espresso tot macchiato

Inmiddels zijn er acht soort melanges, waaronder twee cafeïnevrije. Met de machines kunnen alle koffievarianten worden gemaakt: van een onvervalste ochtenddreun van een espresso tot een fluwelen macchiato. Uiteraard volautomatisch met een espressomachine die in een sterrenrestaurant niet zou misstaan want aan design en kleuren geen gebrek: de Cerco Caffè straalt het Italiaanse raffinement uit. De afvullijnen in Bologna draaien op volle toeren en Cerco Caffè slaat aan. “Het is zeker een oplossing voor de zakelijke markt. Kijk, het is geen apparaat voor in een productiebedrijf met tientallen mensen. Wel voor kantoren waar men de bezoekers een optimale koffie wil serveren. Denk aan advocatenkantoren, makelaars, modewinkels et cetera.”

Voor Tjerko Jurgens is zijn wens in vervulling gegaan: koffie die moeiteloos de concurrentie aangaat met een Italiaanse barista én een echt familiebedrijf. Tot slot: “En wat vind je van de naam: Cerco Caffè. Dat laatste spreek je uit als mijn voornaam, maar weet je wat het betekent? Ik zoek koffie! Nou, die heb ik gevonden.”

>
>
>
Boers & Lem
EY
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Eurorisk