“Apps voor iedereen”

“Apps voor iedereen”

Erwin Bomans van Leucq! Creative Services

Apps hebben zich ontwikkeld tot een relevant communicatiemedium. De flexibiliteit, actualiteit en interactie maar vooral ook het gebruikersgemak maken een app interessant voor tal van bedrijven, organisaties en uitgevers. Erwin Bomans van Leucq! Creative Services verdiept zich al lange tijd in de mogelijkheden en ontwerpt apps voor uiteenlopende partijen.

Achttien jaar geleden zette Erwin Bomans een punt achter zijn loopbaan in de reclamewereld. Als art director had hij voor grote bureaus gewerkt, maar Bomans vond het tijd om op eigen kracht zijn kennis en creativiteit aan te bieden. Met zijn bureau Leucq! Creative Services in Goor is dat zeker gelukt. Voor reclamebureaus en uitgeverijen heeft Bomans een indrukwekkend portfolio opgebouwd: hij ontwerpt covers voor boeken en meestal ook het binnenwerk, ontwikkelt huisstijlen, brochures en campagnes. Naast het design van websites ging hij zich tien jaar geleden ook interesseren voor apps. “In het begin was het nog een ‘app voor de heb’ maar nu is het een serieus medium geworden met een hoge functionaliteit”, aldus Erwin Bomans: “Vormgeving is ook iemand door een verhaal leiden. Zo moet je boeken ontwerpen: dat je door wilt lezen en zo moet een website ook zijn. Je moet de bezoeker, de lezer verleiden. Dat geldt zeker ook voor apps.” Enerzijds is dat een uitdaging, anderzijds heeft een app een aantal aantrekkelijke voordelen, waardoor het, aldus Bomans, sexy is geworden: “Met een goed doordachte app kun je als bedrijf nu nog echt onderscheidend zijn.  Een website op een smartphone kan, maar het biedt een andere beleving als men uit is gegaan van de desktop-versie en niet van ‘Mobile First’. Mensen blijven langer lezen en op een ander tijdstip: in de trein, in de wachtkamer van de tandarts. Daar kun je als aanbieder gebruik van maken.”

Toenemende vraag

Hij merkt dat de vraag naar apps toeneemt. Ondanks het feit dat het voor veel gebruikers nog een drempel is om naar een App Store te gaan. “Terwijl een app veel veiliger is: letterlijk elke pagina is door een review team van Apple of Google gecontroleerd. Een soort van keurmerk.” Van een fenomeen is al lang geen sprake meer maar wat Bomans wel ziet is een toename van apps voor speciale doelgroepen: “Fans van een bepaalde artiest, medewerkers van een bedrijf, apps die alle nieuws over bijvoorbeeld de Formule 1 doorgeven. De functionaliteit stem je af op de interesse van de gebruiker. Bovendien kun je zelf bepalen wanneer en aan wie je je content openbaar maakt. Exclusiviteit als marketinginstrument dus.”

Erwin Bomans voorziet een verdere groei in toepassingen: “Ook om onderlinge communicatie te versterken. Denk aan partijen die in dezelfde sector opereren; een mini-marktplaats òf een app die de urenbriefjes van medewerkers vervangt en heel veel administratie bespaart. Eigenlijk is voor iedereen wel iets te bedenken.”

>
>
>
Eurorisk
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
EY
Jongbloed