TOM kookt met Roy ten Voorde en Matthijn Grobben
Geen betere gelegenheid om bij te praten dan bij een goede maaltijd. Daarom nodigt TOM graag mensen uit aan tafel. Ondernemers die elkaar kennen, goede vrienden of misschien wel familie zijn. Onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk van De Bloemenbeek in De Lutte worden alle pannen uit de kast gehaald voor een heerlijk driegangendiner. Deze editie trekken Roy ten Voorde en Matthijn Grobben, samen de directie van uitzendbureau Integralis, hun koksbuis aan. Ze nodigen zes gasten uit om hun gezamenlijke passie voor koken én goede gesprekken te delen.
Op het prachtige Orangerie-terras van sterrenrestaurant De Bloemenbeek staat de zon laag, de messen zijn geslepen, de koksbuizen gestreken. Alles staat gereed voor een bijzonder driegangendiner met zes vrienden van zowel Matthijn als Roy aan tafel. “Om dit soort avonden draait het toch,” zegt Matthijn, terwijl hij ondertussen geconcentreerd schaaltjes met crème brûlée vult. “Die moeten meteen de koeling in, anders halen we het niet meer voor het dessert,” instrueert Michel.
Koken voor vrienden
Het menu bestaat uit drie gangen, met als start een klassieker met een twist: asperges geserveerd met hollandaisesaus, morilles en een gerookte eidooier. “Die dooiers moeten vooraf minimaal 24 uur de vriezer in,” legt Michel uit. “Dan worden ze wat steviger en krijgen ze de structuur van boter. Daarna worden ze gerookt.” Koken is aan beide heren van Integralis wel besteed. Roy: “Ik doe het ontzettend graag en vrijwel elke dag. Pure ontspanning. Je kunt me echt wakker maken voor een goed pasta- of rijsgerecht. Meestal ben ik rond half vijf thuis en duik dan direct de keuken in.”
Ondertussen is Matthijn druk in de weer met de asperges, die hij met uitleg van Michel van kop tot staart schilt. “Ik kook ook graag voor anderen. Tuurlijk is dat hard werken, maar dat vind ik niet erg. Als vrienden of familie lekker hebben gegeten en we samen een mooie avond hebben gehad, dan ben ik tevreden. Dat is trouwens precies hoe we het binnen Integralis ook aanpakken: we willen dat mensen met een positief gevoel bij ons werken én weggaan.”
Werk moet goed voelen
Roy en Matthijn kennen elkaar al jaren en gingen in 2019 samen het ondernemersavontuur aan. Sindsdien vormen ze een ijzersterk team. Roy: “Vanaf dag één was de afspraak: het moet vooral leuk zijn. Niet te veel gedoe, gewoon elke dag met plezier naar kantoor.” Matthijn knikt: “Anders presteer je ook niet. Dat zeggen we ook tegen ons team en onze uitzendkrachten: heb je het niet naar je zin, dan kijken we hoe we dat kunnen veranderen. Lukt dat niet, dan moet je eerlijk zijn en een andere stap durven te zetten. Werk beslaat een groot deel van je leven, dus het moet wel goed voelen.”
Integralis is geen standaard uitzendbureau. Matthijn: “We zitten er kort op en tonen oprechte interesse in onze mensen. We bellen onze uitzendkrachten ook geregeld op om te vragen hoe het met ze gaat. Loopt thuis alles goed? Ja, dat kost tijd. Maar dat levert ook vertrouwen op.” Hij benadrukt dat Integralis er voor iedereen is. “Veel mensen denken dat wij alleen buitenlandse krachten uitzenden. Maar iedereen kan bij ons terecht.” Even terug naar het diner. Nadat de gasten heerlijk hebben genoten van het voorgerecht, is het tijd voor de volgende gang. De hoofdrol is deze avond weggelegd voor een runderlende die eerst wordt voorgegaard en daarna op de Zuid-Afrikaanse braai zijn korstje krijgt. De groenten worden licht gegrild en geserveerd in een bloempotje met onderin een crème van eiwit en huisgemaakte barbecue-olie. Alles is met de hand bereid, inclusief de olie, die een stevige rooksmaak meegeeft.
De wijn vloeit ondertussen rijkelijk en de heren zijn zichtbaar in hun element. Net als op kantoor heerst er ook in de keuken een bepaalde chemie tussen de twee. “Het klikt gewoon tussen ons,” zegt Roy, terwijl hij met een beschuldigend vingertje naar Matthijn wijst. “Sta je nu te poseren voor de foto? Ga es wat doen joh.” Hij lacht. “Tussen ons heerst er geen hiërarchie. Matthijn heeft veel goede ideeën en komt vaak met mooie initiatieven. Ik ben iets ouder dan hem en daardoor misschien wat relaxter. Zo houden we elkaar in balans.” Matthijn knikt. “We dragen samen de lusten en de lasten en ik ben heel trots op waar we nu staan. Roy heeft ontzettend veel energie en blijft maar gas geven. Dat komt mede door het jonge team dat we om ons heen hebben gevormd.”
Laatste rondje
Als afsluiter branden de heren op het terras zelf de crème brûlée af. Daar komt een sorbet bij van Lieve-Vrouwebedstro. “Ken je dat? Dat is een plantje dat hier in De Lutte gewoon in het wild groeit,” zegt Michel. “Het ruikt fantastisch. We gebruiken het ook voor bonbons.” Na het dessert loopt de avond langzaam ten einde. De zon zakt achter de bomen van het landgoed, en terwijl de borden al lang leeg zijn, worden de glazen nog regelmatig bijgevuld. Aan tafel wordt volop gelachen, de verhalen worden met de minuut langer en de grappen luidruchtiger. Roy pakt een nieuwe fles uit de wijnkoeler. “Nog één rondje.”
Mooie wijnen
Bij een goed diner hoort een passende wijn. Of liever gezegd: twee. De eerste wijn was de Albus Maremma Riserva, afkomstig van wijnhuis Tenuta Moraia in Toscane. Een mooie complexe en volle smaak, houtgerijpt en heel passend bij asperges. Het is een droge wijn en het heeft een tint van citrus en grapefruit. Aansluitend de Bobal Maria van wijnhuis Casa de Moya in Valencia. Diep robijnrood van kleur met expressieve aroma’s van bramen, vijgen, vanille en kokos. De afdronk van de wijn is lang en krachtig en met een verrassende frisheid. Het is een heerlijke wijn voor bij diverse gerechten met roodvlees of bij stoofpotten.

