TOM kookt met Maurice Kruse en Jon Seiger
TOM rommelt graag met potten en pannen. Een beetje bakken en braden, grillen en fileren; samen met onze kookgasten worden er niet alleen mooie gerechten geserveerd maar ook prettige gesprekken gevoerd met collega’s, zakelijke relaties, vrienden. Soms redelijk bedreven in de keuken, andere keren met een totaal gebrek aan culinaire technieken. Dit keer gaan Maurice Kruse en Jon Seiger onder leiding van onze SVH Meesterkok Michel van Riswijk aan de slag.
Het zijn allebei Oldenzalers, Maurice Kruse en Jon Seiger. En ze kennen elkaar van De Ronde Tafel en barbecueclub De Barbecuemasters. Dat zou moeten betekenen dat ze enige behendigheid met het koksmes hebben. Dat blijkt te kloppen, als ze aan de slag gaan in de keuken van De Bloemenbeek.
Twee Oldenzalers, allebei ondernemer. Maurice Kruse is directeur-eigenaar van Twinsense, een bekend Twents bureau voor internet- en videomarketing en twee zusterbedrijven, Filmstudio Twente en Totalreality, Total Reality, dat Augmented Reality applicaties ontwikkelt voor onder meer trainings- en onderhoudsinstructies rondom machines en productielijnen. En Jon Seiger is van Seiger Wonen in Oldenzaal. Een succesvol familiebedrijf sinds 1957. Jon is, samen met compagnon Ruud Seiger, inmiddels de derde generatie.
Kooktechnieken
De een mag dan wel verstand hebben van internet en marketing en
de ander van het inrichten van woningen en bedrijfskantoren, maar hoe zit
het met hun culinaire kennis en ervaring? Jon stelt zich bescheiden op:
“Ik kook thuis wel eens, maar dat zijn meestal standaardgerechten. Lekker
pastaatje, hutspotje, zulke dingen. Niet te moeilijk.”
Maurice is een stuk fanatieker op het gastronomische vlak. Hij houdt wel van koken, als hij tijd heeft. En volgend jaar juni gaat-ie eten bij Jonnie Boer, want je moet vroeg reserveren bij De Librije. Hij verheugt zich er nu al op. Hij is abonnee bij website Cheflix, ondertitel: ‘Leer koken van de beste chefs.’ Een site boordevol recepten en kooktechnieken. Hij gaat er in de weekends wel eens mee aan de slag: “Vijf gangen! Dan begin ik om 13.00 uur.”
Dat geeft dus enig vertrouwen als ze samen, gehuld in witte koksbuis, op weg gaan naar de keuken van De Bloemenbeek, het domein van SVH-Meesterkok Michel van Riswijk. Hij heeft een menu samengesteld met een amuse met onder meer lutterzandkoekjes, gepekelde onrijpe vlierbessen en mousse van eekhoorntjesbrood. De damp van koudijs zorgt daarbij voor een extra herfstig accent.
Eerst kijken
De
belangrijkste ingrediënten van het hoofdgerecht zijn paling en hert. De
paling komt uit het IJsselmeer, vermoedt de meesterkok, en het hertenvlees
is van een ree die in de omgeving is geschoten. Nou komt het op het talent
van zijn twee assistenten aan: het fileren van de paling. Van Riswijk heeft
twee mooie joekels klaarliggen – absoluut niet te vergelijken met de spreekwoordelijke
kermispalinkjes. Hij doet het even voor.
Maurice Kruse wil meteen al beginnen met snijden. Hoho, even de rem erop. “Eerst kijken”, adviseert Michel. Maurice is enthousiast, leuk om hier wat te leren, meldt hij. In het dagelijks leven is hij druk met Twinsense, dat onder meer online-content verzorgt voor mkb-bedrijven. Twinsense werkt met vaste contracten:
“We verzorgen alle online-communicatie voor bedrijven in het b-to-b-segment, doorgaans vijf tot tien uur per maand.” De nieuwe multifunctionele Filmstudio Twente betekent een enorme uitbreiding van de mogelijkheden. “Online-content is tegenwoordig heel belangrijk om zichtbaar te worden en daar is óók een studio bij nodig”, legt Maurice uit. Alles is er aanwezig voor het maken van bedrijfsfilms, productpresentaties, instructievideo’s of webinars en podcasts. Het kan er allemaal. “We zijn heel flexibel geworden met de studio, we kunnen veel meer diversiteit bieden.”
Total Reality is de derde poot, het is een platform waarmee bedrijven digitale instructies kunnen maken voor onder meer trainings-, onderhouds- en instructies bij machines en productielijnen. Ook handig bij storingen: via een applicatie op een iPad, telefoon of AR-Glass kunnen problemen snel worden opgelost.
Chirurgische precisie
Terug naar de palingen. Michel van Riswijk pakt een vlijmscherp
fileermes en laat even zien hoe het moet. Achter de kieuwen insnijden tot
op de graat, een lange snee in de rug, lostrekken van de graat en dan met
een lepel de huid afstropen. Eerst de ene, dan de andere zijde. “Ik heb
zelfs nog nooit een haring schoongemaakt”, meldt Jon Seiger. Dan is er
een goeie haringboer aan
hem verloren gegaan, want hij pakt de paling behendig aan. Ook Maurice
Kruse hanteert het mes met chirurgische precisie. Prima leerlingen, die
twee, Michel van Riswijk is best tevreden.
Jon Seiger heeft na de geconcentreerde klus even tijd om wat over zijn bedrijf te vertellen. Seiger Wonen is al sinds 1957 een bekende zaak in Oldenzaal. En ver daarbuiten: “Onze klanten komen in een straal van zo’n veertig, vijftig kilometer. En soms van verder weg.” Niet alleen de particuliere markt, ook kantoorinrichting is een onderdeel. Meestal samen met een partner. Zoals bij het laatste grote project voor Taurus Corporate Finance in Deventer, waarbij Seiger samenwerkte met Building Design Architecten uit Borne.
Op de particuliere markt is Seiger vooral actief op het gebied van zonwering, raamdecoratie, vloeren en, uiteraard, meubilair. De zaak opereert in het ‘midden-hoog-segment’, legt Jon uit. “Onze kracht is bovendien dat we alles onder één dak hebben.”
De woonwinkel aan de Enschedesestraat biedt daarvoor ruimte genoeg, inclusief slaapkamermeubilair én outdoor-living, zoals zonneschermen, doekoverkappingen en lameldaken. Dit onderdeel wordt ook met 350 vierkante meter uitgebreid, want er komen een paar merken bij. Het kan: “We gaan een beetje schuiven.” Hij is de derde generatie Seiger. Al opvolgers? “Nou, de oudste is veertien jaar…” Nog een beetje te vroeg dus om uitspraken te doen over een vierde generatie.
Tijd voor het dessert: boerenjongens en -meisjes. Het is de twee ondernemers bevallen. Tóch wat anders dan de barbecueclub, met The Bastard als belangrijk onderdeel voor slow-cooking. “Eigenlijk heeft Maurice daar geen geduld voor”, meldt Jon. Reactie: “Ik heb inderdaad niks met barbecueën, wél met koken.” Het is ook meer een vriendenclub: op je veertigste moet je afscheid nemen van De Ronde Tafel. Waarna een groep ex-leden De Barbecuemasters oprichtte. Blijven ze elkaar toch zien…